Élni a lehetőséggel
Két korábbi NEKA-játékos, az újonc Vámos Petra, illetve Pásztor Noémi is bekerült a felnőtt női válogatott vb-keretébe. Siti Bea, aki évek óta a szövetségi kapitány mellett dolgozik edzőként, a döntés hátteréről és a két fiatal szerepeltetéséről is beszélt. 

Siti Bea jól ismeri a dán kapitány gondolkodásmódját, és az általa elképzelt játékrendszert, ennek tükrében várható volt, hogy több fiatal lehetőséget kap a Japánban rendezendő világbajnokságon. 

Kim Rasmussen mindig bátran állt hozzá a fiatalok szerepeltetéséhez, így számomra nem volt meglepő a keret névsora. Korábban ugyan az volt az alapgondolat, hogy egy játékos – mielőtt élesben bevetjük–, legyen résztvevője a keretnek, vegyen részt edzőtáborokban. De Petra olyan jól vette az akadályokat az NB I-es bajnokságban, olyan teljesítményt nyújt az egy-egy elleni párharcokban, a Debrecen egyik legstabilabb védője, gyorsan sajátítja el az edzői utasítások végrehajtását a pályán, hogy végül bekerült az utazó csapatba.”

Vámos Petra a nyáron Európa-bajnok lett a magyar ifjúsági válogatottal, de a felnőtt világbajnokságon teljesen új feladat vár rá.

„Nyilván epizódszerepet szánunk neki a világbajnokságon, de hozzáteszem, hogy pár éve Háfra Noémit is ilyen céllal szerepeltettük a Möbelring kupán, ahol azonnal berobbant a nemzetközi mezőnybe. Nem könnyű Petra helyzete, hiszen eddig a klubcsapatában és a korosztályos válogatottakban általában vezérszerepet töltött be, itt viszont a 17-18. játékos lesz, de olyan értékrenddel bír, hogy ezt a statiszta szerepkört is helyén kezeli. Most az a cél, hogy szagoljon bele a felnőtt világverseny atmoszférájába, szokja a válogatott játékstílusát, szerezzen rutint. Ez egy nagy lehetőség, élni kell vele.”

Pásztor Noémi junior világbajnokként került a Budaörshöz, majd a Ferencvároshoz, ahol rendszeres játéklehetőséget kap edzőjétől. 

„Nono már szerepelt válogatott mérkőzésen, gólt is lőtt, emellett a bajnokságon túl hétről hétre BL-meccseken lép pályára. A többi Fradi-játékossal együtt játszik régóta, ez az összeszokottság is előny lehet számára. Noémi motivált játékos, biztos vagyok benne, hogy ha lehetőséget kap, a maximumot fogja nyújtani.”

Az ázsiai helyszín alaposan próbára teszi a sportolókat, fontos tehát a keret összetétele.

„Természetesen meg kell találni a jó arányt, csak fiatalokkal nem lehet végigcsinálni egy világversenyt. Most ráadásul a játékosok a szöuli tornát és a vb-t is beleszámolva, egy hónapig távol lesznek az otthonuktól, új kultúrába csöppennek, az időeltolódás is befolyásoló tényező, lelkileg erre fel kell készülni. Nagy a nyomás mindenkin, nem lesz egyszerű végigcsinálni, tehát jól jön a rutinos társak segítsége. Jó hozzáállású társaság dolgozik most együtt, bízunk abban, hogy ez a teljesítményen is meglátszik majd” – mondta el honlapunknak Siti Bea.

fotó: mksz.hu

2019 NOV 15 17:43:11/