Németh András: „A NEKA-ra szeretnénk hasonlítani!”

A Nemzeti Kézilabda Akadémián folyó szakmai munkára sokan kíváncsiak sportágon belül és kívül egyaránt. Ennek egyik alapfeltétele az együttműködés, ezért  a magyar sport olyan prominens képviselői bukkannak fel Balatonbogláron, akik sokat szeretnének tenni a honi sportéletért. 

Legutóbb Németh András európai mesteredző, a Váci Női Kézilabda Egyesület szakmai igazgatója tett látogatást a NEKA-nál, és beszélt a tapasztalatairól.

 • Folyamatosan járok le Balatonboglárra és számomra egyértelműen látszik a fejlődés. Azt gondolom, fantasztikusak a lehetőségek és szakmailag is kiváló munka folyik az akadémián. Egyre magasabb nívót látok, biztos vagyok benne, hogy ez belátható időn belül nagyon komoly segítséget jelent majd a magyar kézilabdának. Mi is elindítottunk Vácott egy komoly akadémiát, működik is, és reméljük, hogy hamarosan csarnokunk is lesz. Szeretnénk egy kicsit hasonlítani a NEKA-ra, illetve bizonyos mértékig a része lenni. Nagyon jól lehet együtt dolgozni, amíg ilyen szakemberek vannak az akadémián, addig az együttműködésünk biztosított. Nagyon sok segítséget kapunk és szeretnénk élni ezzel a lehetőséggel. A NEKA-nál a legjobbak vannak, mi ezt még nem célozzuk meg. Gyerekeket szeretnénk nevelni a magyar kézilabdának, nem biztos, hogy a legfelsőbb szintnek. Esetleg a NEKA-ról kikerülő gyerekeket is szívesen átvennénk az NBI-es klubunkhoz, ugyanakkor aki nálunk a legjobb, azt természetesen adott esetben elengedjük a NEKA-hoz. Ez lehet az együttműködésünk lényege.
 • Tapasztalatszerzés céljából is ellátogat Boglárra? A jól átültethető gyakorlatot próbálják átvenni Vácra?
 • Igen, csak mi kicsiben szeretnénk ezeket a dolgokat megcsinálni, és valamelyest szeretnénk speciálisak is lenni. Rengeteg tapasztalat van már a boglári akadémián, amelyet szeretnénk felhasználni. Nagyon jó, hogy az ottani kollégákkal erről nyíltan lehet beszélni. Kiemelném Hajdu Jánost, akivel nagyon régi, jó kapcsolatunk van. Sokat segít nekem a problémák és lehetőségek tisztánlátásában. A jól működő dolgokból bizonyos részeket átveszünk, az egészet nem tudjuk, mert nekünk soha nem lesz az akadémiához hasonló lehetőségünk. Az utolsó látogatásomnál is éreztem, hogy a szakmai színvonal egyértelműen emelkedik. A legidősebb korosztályt láttam a lányoknál, s kijelenthetem: remekül felkészített sportolók játszanak a NEKA-nál.
 • Az utóbbi időben nagyon sok kritika éri a magyar utánpótlásképzést a válogatottak eredményei miatt. Mi a véleménye erről, mennyire reálisak a vészharangot megkongatók szavai?
 • Nincs gond az utánpótlás-neveléssel, a NEKA-nál is ezt tapasztaltam. A gond ott van, hogy a klubok nem kezelik megfelelően a fiatal tehetségeket, de ez már nem az utánpótlás-nevelés feladata. Nézzük meg a magyar ifjúsági válogatottat és a junior válogatottat, abszolút a világ élvonalához tartoznak! Továbblépni úgy lehetne, ha ezek a játékosok a magyar élmezőny csapataiban komoly lehetőséget kapnának, s akkor eljuthatnak a válogatottságig. Vácott elindultunk abba az irányba, hogy fiatal magyar tehetségeket próbálunk menedzselni és sokat szerepeltetni. Nem vagyunk egyedül, de ez még kevés. Remélem, hogy több ilyen klub is lesz. Az élmezőny tagjainak kell ezt a feladatot felvállalni, s akkor belátható időn belül lesz válogatott csapatunk is.
 • A válogatott kudarcok elemzésekor az Akadémiát is gyakran megemlítik a kritikusok, s azt kérik számon, hogy négy év működés után hány játékost adott a NEKA a válogatottnak?
 • Ma már nagyon jó képességű sportolókat nevelnek Balatonbogláron, ezért nem hiszem, hogy ott kell számon kérni az eredményt. Azt már inkább, hogy milyen a junior válogatott és az ifjúsági válogatott, hány NEKA-játékos szerepel ezekben a válogatottakban. Múltkori megbeszélésünkön elmondta Hajdu János, hogy ne keseredjünk el, ha az első évünk nem lesz a legjobb. Teljes mértékben látom, hogy ez egy tanulóév, s a NEKA-nak is elment erre az első éve. Utána folyamatosan lehet javítani a dolgokon, ami az akadémiánál is megtörtént. A felelősség a nagy klubokon van, s azokon az egyesületeken, akik az első osztály élmezőnyét képezik. Mindenhol komoly utánpótlás-nevelés folyik, de nekik van lehetőségük, hogy ezeket a játékosokat az első osztályban, a felnőtt csapatban szerepeltessék és elérjék, hogy idővel válogatott játékosok legyenek. Nekik kell ezzel a lehetőséggel élni. 
 • A Vác szakmai igazgatójaként játékosmegfigyelőként is jelen van a látogatásai alkalmával? Hiszen a NEKA az első osztálynak kívánja „kitermelni” a játékosokat…
 • Persze, természetesen. A mi célunk, hogy a Vác olyan legyen, mint pár évvel ezelőtt, azaz fiatal magyar játékosokból álljon. Olyanokból, akik majd idővel válogatott játékosok lehetnek. Ugyanakkor az is várható, hogy nem nálunk fejezik majd be a sportolásukat. Olyan játékosokat keresünk, akiket két-három év alatt fel tudunk hozni arra a szintre, hogy a Bajnokok Ligájában induló magyar csapatok tudják őket használni, és reméljük, ezt el is érjük.
 • Ön két ízben edzője volt (2007-2009-ig és 2011-2013-ig) a szebb napokat is megért, de akkor az egyfajta világválogatottnak számító Hypo Niederösterreich csapatának. Ha összehasonlítja az ottani utánpótlás-képzést az itthonival, mit láthatunk?
 • Annak idején, amikor kimentem Bécsbe, s láttam az ottani lehetőségeket, csak ámultam és bámultam. A fantasztikus feltételek az utánpótlásnak is adva voltak, gyakorlatilag egy sportiskolában éltünk. Páratlan körülmények között készülhettek az ottani gyerekek. Egy nagy hátrányuk volt viszont: nem volt komoly bajnokságuk, ahol játszhattak. Ezért nem lettek komoly klasszisok, noha a munka lehetőségei adottak voltak. Ha most az osztrákok eljönnének Balatonboglárra, akkor ők ámulnának és bámulnának a lehetőségeken, mert ezek messze túlmennek az előbb említetteken. Azt kell elérnünk, hogy mi megteremtsük a versenyzési lehetőségeket. És ha már van egy nagyon erős magyar bajnokság, akkor a játékosok ott szerepeljenek! Ezt kell nekünk megteremteni a közeljövőben.
 • Köszönjük szépen!
2018 FEB 07 14:25:34/