Nyílt Eb-re készülve
A júliusi nyílt Európa-bajnokságra készülő magyar fiú serdülőválogatott befejezte balatonboglári edzőtáborozását. Kopornyik Zsolt szövetségi edző szerint jó munkát végzett csapata. A göteborgi tornán ugyanakkor komoly feladat vár a fiúkra, fizikálisan és mentálisan egyaránt bírniuk kell majd a nagy terhelést.

"A boglári felkészülés kezdetén erőnléti felmérésen vettek részt a játékosok, ami rendkívül hasznosnak bizonyult, hiszen kiderült, a keret tagjai egymástól eltérő kondicionális állapotban érkeztek az edzőtáborba – kezdte összegzését Kopornyik Zsolt. − Gyerekekről van szó, így a korábban begyakorolt dolgokat ismét elő kellett vennünk. Vegyes felkészüléssel próbálkozunk, ami azt jelenti, hogy igyekszünk mérkőzéseket is játszani, ami az állóképességet fejlesztheti, illetve az Eb-n ránk váró sorozatterhelésre készít fel. Tavasszal nem igazán tudtunk találkozni, de szerencsére vannak kézilabdázóink, akik felnőttcsapatban, NBI-ben, NBI/B-ben szerepeltek. Nekik fejben át kell állniuk a saját korosztályukra, és ha egy jó csapatot tudunk formálni, akkor nem lesz baj. Nincs könnyű dolgunk, hiszen a játék minden elemében fejlődnünk kell. Össze kell szokniuk a fiúknak, különösen a védekezésben, de jó úton járunk, a srácok remekül dolgoztak, volt, aki erőn felül teljesített."

A 24 csapatos július 1-5-ig sorra kerülő nyílt Európa-bajnokság programja szoros, a csoportmérkőzések során két alkalommal is két mérkőzés vár a magyarokra ugyanazon napon. Pihenőnaphoz pedig továbbjutás esetén sem juthatnak.

„A fiúknak még nincs nemzetközi tapasztalatuk, ez megnehezíti a helyzetünket. A csoportellenfeleink közül a szlovákokról elmondható, hogy sokat fejlődtek, spanyol stílust játszó, kellemetlen ellenfélre számítunk, nagyon taktikusak és lelkesek. A lengyelek egy jó középcsapatnak számítanak, de velük játsszuk a nyitómeccset, ami mindig nehéz, így ellenük sem lesz egyszerű dolgunk. A finnekről és a belgákról keveset tudunk, a fehéroroszok viszont a korábbi korosztályukat ismerve jó csapattal érkeznek. Továbbjutás esetén már csak komoly riválisok várnának ránk, akár az izraeli, norvég, spanyol válogatottat kapjuk. Utóbbi két csapat például lemondta az Európai Ifjúsági Olimpián való részvételt, így biztosan a legerősebb kerettel vesznek részt a nyílt Eb-n.

Azt gondolom, Göteborgban elsősorban fejben kell rendben lennünk, ezen kívül kondicionálisan is bírni kell a tempót, és a taktikai fegyelem betartása is kulcsfontosságú lesz. Ezt gyakoroljuk a június 30-i indulásig."

A magyar csapat az U17-es Eb előtti program során Siófokon készül néhány napot, majd egy németországi tornán vesz részt, ahol a házigazdák, a portugálok és a hollandok ellen lép pályára, végül Budaörsön gyakorol.

A jelenlegi keretben hat játékos  - Ilics Zoran, Krakovszki Zsolt, Papp Bertalan, Papp Tamás, Temesvári Gábor, Takács Ákos képviseli a Nemzeti Kézilabda Akadémiát.

fotók: mksz.hu/Cseh Péter 

2019 JÚN 17 14:21:09/