Önbizalom és egyéni fejlődés
A NEKA női ifjúsági második csapatának edzője, Siti Bea szerint a megnövekedett játéklehetőség révén egyértelműen javult játékosainak teljesítménye az első félévben. 

Negyedik helyen zárta az első félévet az I. osztályú női ifjúsági bajnokság nyugati csoportjában a NEKA második csapata. A Siti Bea által irányított együttes ezzel gyakorlatilag túl is teljesítette a vele szemben támasztott elvárásokat, amelyekben a tabella első felébe kerülés az évvégére szerepelt igazából célkitűzésként. A szakember szerint azonban az ő esetükben nem feltétlenül csak helyezésekben mérhető a valódi fejlődés.

Az ifjúsági második csapatban szereplő lányok számára idén mindenképpen sokkal több játéklehetőséget szerettünk volna adni – vélekedik Siti Bea, aki ezáltal az egyéni fejlődés lehetőségét látja a korábbiaknál jobban biztosítva. – Fél év telt el, s az a tapasztalatom, hogy mindenkinek javult a teljesítménye, hosszútávon ők is oda érhetnek majd a legjobbak közé. Jelenleg nem vagyunk túl sokan az edzéseken, így egy-egy fontos elem begyakorlására is több idő jut, amelyeket ezáltal hosszabb távon sokkal biztosabban megtanulnak. A nagyszámú ismétlések határozzák meg a mélyebb beidegződéseket, amellyel teljes mozdulatsorok rögzülhetnek véglegesen. Ezen a téren tudunk tehát leginkább előre lépni. 

A szakember szerint a játéklehetőség biztosítása az egészséges önbizalom kiépítésében is nagy szerepet játszik, lányai a sikeres meccsek révén hiszik el, hogy képesek a mesterük által megkövetelt elemek végrehajtására. Ez pedig sok esetben legalább olyan fontos tényező, mint a helyes lövéstechnika, vagy a védekezési formációk elsajátítása. 

A kisebb csapatlétszám rengeteg előnnyel jár az egyéni képzés terén, ám a taktikai elemek begyakorlásánál néha hátráltat bennünket. Az őszi szezonból levont tapasztalatok alapján mostantól könnyebb lesz az átjárás az első és a második csapat között, s reményeink szerint hatékonyabban tudunk majd edzeni. Az állandó forgatásban több inger éri majd a gyerekeket, töretlen fejlődésüket pedig kedvezően befolyásolhatja, hogy nemcsak egy edző foglalkozik velük folyamatosan – zárta értékelőjét a második női ifjúsági csapat edzője, Siti Bea a folytatásra tervezett változtatásokra is rávilágítva.  

fotó: Tompos Gábor

2019 JAN 16 19:00:41/