Sikeres nemzetközi sporttudományi konferencia a NEKA-n
Komoly érdeklődés mellett rendezték meg a Nemzeti Kézilabda Akadémián a Testnevelési Egyetem és a TSO Medical Hungary Kft. által szervezett konferenciát. Az I. Balatonboglári Sportkonferencia és workshop célja az elérhető, innovatív technológiai megoldások a komplex teljesítmény monitoring, a sport és poszt specifikus agilitás edzés, a kognitív tehetségfejlesztés és a személyre szabott felkészülés hazai sportszakemberekkel való megismertetése volt.

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos,  a Testnevelési Egyetem rektora, a NEKA tudományos és szakmai főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy az öt éve alapított Akadémián kiemelt szerepet kap a komoly sporttudományos háttér. „A közeljövőben olyan eszközrendszer épül fel, mellyel mérhetővé válik a játékosok napi teljesítménye, azonos időben (real time) a terheléses és képalkotási rendszer együttes alkalmazásával a szakmai fejlődés garantált.”

Dr. Rácz Levente előadása

A szakmai előadásokon nemzetközileg elismert szakemberek prezentációit ismerhette meg a közel 100 résztvevő. Dr. Rácz Levente,a Testnevelési Egyetem Biomechanikai tanszék megbízott vezetője „A modern teljesítménymérés napjainkban” címmel tartott előadást.

„A sportolók teljesítményének objektív mérésével egyénre szabható a fejlesztés, így nem csak az eredmények javíthatók, de a túlzott vagy nem megfelelő terhelés, és az ennek következtében kialakuló sérülések is elkerülhetők.”– hangsúlyozta Dr. Rácz Levente.

Frank Eppelmann

Frank Eppelmann, a Global Speed ügyvezető igazgatója a Speed Court Agility Training elméleti jelentőségéről beszélt, majd a délutáni workshop keretében (növendékeink segítségével) Armin von Krachttal, a Real Madrid korábbi teljesítmény menedzserével az eszköz gyakorlati alkalmazását is szemléltette.

Armin von Kracht

speed court

Pietro Enrico di Prampero, az Udinei Egyetem professzora a GPEXE teljesítmény monitoring rendszer és a metabolikus teljesítmény bemutatásáról tartott előadást. A szakmai fórum résztvevői a nemzetközi termékbemutató előtt tesztelhették a GPEXE LPS beltéri rendszert, mely valós idejű adatokat szolgáltat a sportolók teljesítményéről. 

Az AlterG antigravitációs futópad teljesítményfokozó és rehabilitációs használati lehetőségeiről Dr. Łukasz Trzaskoma a Testnevelési Egyetem Biomechanikai Tanszék Egyetemi docense tartott előadást, majd a délutáni programban ezt az eszközt Képes Gergely, az öttusa válogatott erőnléti edzője bemutatta működés közben.

„Ennek a fantasztikus gépnek a felhasználási köre rendkívül széles. Ami a konferencia vendégeit leginkább érdekelte, és itt az Akadémián is a legfontosabb, hogy sportolók felkészítésében és rehabilitációjában nyújt segítséget, de bizonyos idegrendszeri vagy izomsorvadással járó zavarnál - amikor a páciens nem tud járni, - szintén fontos szerepe van. Az eszköz működésének lényege, hogy le tudjuk venni a testsúlyt a lábról, és optimalizálni tudjuk a terhelést” – mondta el Képes Gergely.

Képes Gergely és az AlterG antigravitációs futópad

„A Nemzeti Kézilabda Akadémia tökéletes helyszínt biztosított az egész napos rendezvény számára. Európai szintű egyedülálló infrastruktúra épült ki Balatonbogláron, így biztos vagyok benne, hogy a jövőben lesz folytatása az együttműködésünknek. Ez lehetőséget ad arra, hogy tovább lépjünk abból, ami ma az erőnléti és sportanalitikai tudását érinti a kézilabdázásnak, de az egész sportszektornak. Megpróbáljuk bemutatni, hogy ezzel az innovatív technológiával, és azzal a szakértelemmel ami a NEKA mögött áll a Testnevelési Egyetem esetében, hogyan lehetne tudatosabban, hosszútávú stratégiával együtt gondolkodni” – mondta el Uliczki Soma, a szervező TSO Medical Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

2018 ÁPR 17 15:20:57/