Sikerkovácsok a kapuból
A junior Európa-bajnokságon aranyérmes női válogatott szakmai stábjában a NEKA kapusedzője, Bartalos Béla is komoly szerephez jutott. A két hálóőr, Herczeg Lili és Szabó Dóra több mérkőzésen döntő pillanatokban hárított, remek teljesítménnyel járultak hozzá a győzelemhez. A kiváló szakember, aki most már nemcsak junior világbajnoki címmel, de Eb-győzelemmel is büszkélkedhet, honlapunknak beszélt a történtek hátteréről: 

„Valóban sok értékelés szólt arról, hogy a kapusok remek teljesítményt nyújtottak az Európa-bajnokságon, ezzel párhuzamosan én, mint kapusedző jól dolgoztam. Ez így volt, de az összképhez azért hozzátartozik az is, hogy a szakmai stáb tökéletes körülmények között végezhette dolgát, az orvostól a gyúrón és technikai vezetőn keresztül mindenki megtett mindent, hogy a lehető legjobb állapotban legyenek a játékosok. A Liebscher László által biztosított sporttudományos háttérnek köszönhetően, a mérésekkel a játékosok terhelési-regenerálódási fázisa pontosan követhető volt a mérkőzések alatt és között.

A junior-világbajnoksággal ellentétben a felkészülési mérkőzéseken szerzett tapasztalatok alapján ezúttal nem három, hanem két kapus ült a kispadon, ami jó döntésnek bizonyult. Az elején azért volt egy kis közjáték, hiszen bár én nem vagyok egy kiabálós edző, a második mérkőzés gyenge teljesítménye után olyan fejmosást kaptak a hálóőrök, amire szerintem egy életen át emlékezni fognak. Akkor fejben helyére kerültek a dolgok, és később már rendben volt minden.”

Nem volt véletlen, hogy sok esetben a magyar kapusok pontosan ott álltak, ahová a lövések érkeztek.

„A mai világban ez már alapkövetelmény. Ehhez persze nekünk ki kell használnunk a rendelkezésre álló valamennyi technikát, a videoelemzés mellett azonban a személyes jegyzeteimet is folyamatosan használom. Enélkül nem lehetne eredményesen dolgozni. Herczeg Lili négyszer lett a mérkőzés legjobbja, ez sok mindent elmond, számomra érthetetlen, hogy az All Star csapatba miért nem választották be.” 

A szakmai felkészítésen túl természetesen a fiatal kapusok mentális állapotát is fejleszteni kell. Erről Bartalos Béla a következőket mondja:

„Ha kapusokkal dolgozik az ember, különösen fiatalokkal, akkor a lelkükkel is foglalkozni kell. Az Eb-n inkább babusgattam őket, a kemény dorgálásnak már nem volt helye. Ha valaki hibázik, pontosan tudja, hogy rosszul döntött, felesleges ezért leszidni. Én csak elmondom nekik, mire figyeljenek legközelebb, és akkor már javítanak is.

Ez egy kiváló generáció, amely előtt szép jövő áll, és biztos vagyok benne, hogy a soron következő világbajnokságon is abszolút esélyesnek számítunk. A játékosok többsége hétről-hétre az élvonalban szerepel, ezért sokkal tapasztaltabbak lesznek jövőre, ráadásul a sérültek is felépülnek. Biztos vagyok benne, hogy a folytatásban is hasonló sikerek várnak a csapatra” – értékelt honlapunknak Bartalos Béla. 

fotók: mksz.hu

2019 JÚL 24 15:25:30/