Sikerre éhesen
A Gyurka János által lerakott alapok felhasználásával építi tovább a fiú ifjúsági válogatottat Kárpáti Krisztián szövetségi edző. A Négy Nemzet-tornán Balatonbogláron szereplő gárdát sikeréhes, motivált csapatként jellemzik a szakvezetők.

A balatonboglári Négy Nemzet-tornán résztvevő magyar fiú ifjúsági válogatott szép sikerekkel zárta az elmúlt esztendőt. Két nemzetközi tornán is diadalmaskodott az őszi szezonban, októberben Franciaországban, decemberben pedig Macedóniában. Az új szezon azonban új vezetést is hozott, az U19-esek irányítását Kárpáti Krisztián vette át, aki nem titkolja, hogy munkáját a Gyurka János által lerakott alapokra építi.

Ez egy jó csapat, elődöm kiváló munkát végzett, olyan játékosokat válogatott össze, akiknek nemcsak a tehetségük, de a motivációjuk alapján is itt a helyük – mondta honlapunknak Kárpáti Krisztián, amikor csapatáról kérdeztük. – Ráadásul a közösség is kiváló, így tényleg könnyű dolgunk volt Pásztor Istvánnal, amikor átvettük a csapatot. Egy sikeréhes, motivált és egységes társaságot kaptunk, így a franciaországi tornagyőzelem sokkal inkább a korábban elvégzett munka eredménye volt, mint a miénk. Ez a válogatott a világ bármelyik csapatát képes legyőzni, ugyanakkor egy gyengébb képességű ellenfél is szoros meccsre kényszerítheti, az egyéni képességekben rejlő hiányosságok miatt. Sok tanulnivalónk van még, de olyan jó a csapategység és olyan motiváltak, hogy nem látom akadályát a kívánt fejlődésnek. 

Az ifjúsági válogatottal szemben az őszi eredményeket követően, magasak az elvárások a NEKA Sportcsarnokban zajló Négy Nemzet-tornán. Különösen annak fényében, hogy Kárpáti Krisztián − Montenegró és Szlovákia együttesét nem lebecsülve −, erősebb csapatok ellen szerette volna fiait pályára küldeni. Elképzeléseibe sokkal inkább egy a norvégok, dánok vagy svédek által képviselt északi stílusú gárda illett volna, de a kézilabdázás elitjéhez tartozó német vagy spanyol válogatottat is szívesen látta volna Balatonbogláron

A szlovénok elleni találkozó viszont remek felmérő lesz, hiszen ők komoly játékerőt képviselnek – latolgatta az esélyeket a szakember. – A másik két csapat ellen próbáljuk majd ki az új taktikai elemeinket, miközben a meccseket is hozni szeretnénk. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy kulcsjátékosaink a juniorválogatottal készülnek, amelynek előnyös oldala is van, hiszen így olyan fiúknak is lehetőséget tudunk adni, akik egyébként kevesebbet szerepelnének. A felversenyeztetés így mindenki számára előnyös. Az igaz, hogy ez a csapat rövidtávú, számszerű eredményekben mért teljesítményének kárára mehet, ám a jövő szempontjából mindenképpen megalapozott és indokolt szakmai döntés. 

Pásztor István számára szeptemberben nemcsak a csapat, de a szerepkör is új volt. Saját bevallása szerint jóideje inkább menedzserként, sportvezetőként és szakmai igazgatóként tevékenykedett.

Azért örültem ennek a felkérésnek, mert még mindig nem dőlt el, melyik szerepkörben találom meg véglegesen a helyemet, bár bevallom, az edzőséget tartom izgalmasabb és szakmailag konkrétabb feladatnak − avat be bennünket az új megbízatásával kapcsolatos érzéseibe Pásztor István, aki Kárpáti Krisztián szövetségi edző jobbkezeként tevékenykedik a korosztályos válogatottnál. – Egy családias, a kiegyensúlyozott munkamegosztáson alapuló csapatba kerültem, ahol mindenki egyenrangúan kezel, s minden fontos kérdésbe beleszólásom van. Úgy érzem, rengeteget tudok tanulni, s ezt a tudást később szeretném majd felhasználni. S bár igaz, hogy válogatott játékosként szerzett tapasztalataim bizonyos helyzetekben hasznosak lehetnek, azért a meccsezés során a vezetőedző szerepe a legfontosabb. Az általa képviselt elvekhez kell igazodni, ami sokkal inkább öröm, mint nehézség. Ha egy-egy részletben segíthetek, vagy olyan dolgokra koncentrálhatok, amelyekre neki már nem terjedhet ki a figyelme, akkor már elégedett leszek. A jó segítő az, aki hozzá tud tenni valamit a csapat munkájához, anélkül, hogy túl sok lenne. Én pedig jó segítő szeretnék lenni!

A korábbi, 215-szörös válogatott kézilabdázó is hangsúlyozta  Gyurka János kiváló munkáját, kiemelve az általa bevezetett védekezési rendszert, amelyet ebben a korosztályban különösen eredményesnek tart. S bár a támadásba azért vittek bele néhány újdonságot, azért az együttes jó pár győzelmét példás védekezésének köszönhette.

Az ifjúsági válogatott szakemberei és játékosai azt is elmondták, hogy minden alkalommal szívesen jönnek a NEKA-ra, ahol az edzésekhez szükséges valamennyi tárgyi és személyi eszköz a rendelkezésükre áll, miközben a jó hangulat is garantált. Az előttük álló feladatok megoldásához pedig erre van a legnagyobb szükségük.

2019 JAN 25 07:23:30/