Sportórákkal a fejlődésért
A NEKA kiválasztott növendékei a Polar M430-as multisport órák segítségével a jövőben még jobb teljesítmények elérésére törekedhetnek.
A mai modern kézilabdasportban elengedhetetlen az innovatív eszközök használata, amelyekkel pontosan nyomon követhető a játékosok pillanatnyi fizikális állapota. A Nemzeti Kézilabda Akadémián éppen ezért a napokban bevezetik a Polar M430-as órák használatát, amely fontos adatokat szolgáltatnak a szakemberek számára. A mért eredmények alapján többek között a sportolók terhelése és a képzése is optimalizálhatóvá válik.

„Az eszköz segítségével a játékosok napi aktivitási profilját tudjuk feltérképezni: ki mikor alszik el, mikor milyen állapotban ébred fel, mekkora az ébredési pulzusa, egy beépített alap fitnesz-teszt révén pedig a sportolók általános aktuális állapotáról is visszacsatolást kapunk. Bizonyos adatok utalhatnak betegségekre vagy túlzott terhelésre, ezek ismerete szintén elengedhetetlen a komoly szakmai munka során. A tervek szerint eleinte heti tendenciákat nézünk a játékosoknál, később azonban komplexebb teszteket is alkalmazni fogunk” – mutatta be a Polar M430-as órák használatát Szücs Martin, a NEKA humánkineziológusa.

Az akadémia növendékei számára először talán szokatlan lesz az új rendszer, de számukra sem kétséges, hogy az új munkaeszköz a sportteljesítményük fejlődését és a sérülések elkerülését szolgálja.

„A sportterhelés és az iskolai tanulmányok mellett a gyerekek gyakran keveset alszanak. A Polar rendszerrel ezen a téren is szeretnénk előre lépni. Az alvás mennyiségének növekedésével ugyanis sokkal eredményesebb lehet a regeneráció folyamata. Hosszú távon komoly előrelépést várunk az új eszköz használatától” – összegezte véleményét Szücs Martin.

A férfi és női szakág edzői által kiválasztott növendékek már átvették az órákat, amelyeket lehetőség szerint folyamatosan viselnek a jövőben.


2019 FEB 21 09:38:18/