Sporttudományi előadásokon a NEKA

Több sporttudományi előadás témája volt a közelmúltban a Nemzeti Kézilabda Akadémia, illetve az ott elvégzett felmérések, motoros tesztek eredményei. Ezek a komplex mérések egyedülállóak, és újdonságot jelentenek az eddigi szakirodalomban.

A győri Országos Tudományos Diákköri Konferencián márciusban a Testnevelési EDiákkör Konferenciagyetem két szakkollégiumi hallgatója tartott közös előadást a Nemzeti Kézilabda Akadémián elvégzett sporttudományos felmérésekről. Deézsi Réka és Katona Zsófia a balatonboglári teszteken szerzett személyes tapasztalataikat is beépítették TDK-előadásukba, melynek témavezetője a NEKA tudományos munkatársa Dr. Páli Jenő volt. A komoly gyakorlati munkát igénylő tízperces előadás nagy sikert aratott a szakemberek körében. A két TE-hallgató a diplomamunkáját is a témakörben készíti, melyből angol nyelvű kivonat és egy 17 oldalas pályamunka is készült.

A Pécsen június elején megrendezett XIV. Országos Sporttudományi Kongresszuson Dr. Páli Jenő és az ugyancsak Testnevelési Egyetemi hallgató, Vándor Ágnes tartott előadást az Akadémián elvégzett tesztekről. Ezúttal nemcsak a felmérések gyakorlati része kapott hangsúlyt, hanem a tesztrendszer feldolgozása, sporttudományi elmélete. 

„Kifejlesztettünk három mérőszámot, a sportolói készségindexet, a fejlődési indexet és a megbízhatósági indexet. Ez utóbbi a legnagyobb jelentőségű, hiszen egy matematikai képlet segítségével tudunk megbízható teljesítményt számolni, előre jelezni a sportban. Úgy gondolom, ahhoz, hogy megtudjuk, hogy egy adott játékos ténylegesen mennyit fejlődött két mért időpont között, ezt a megbízható teljesítményt kell alapul venni, nem pedig az éppen kiugró, de lehet, hogy soha meg nem ismételt eredményt. Ha valaki a teszteken megbízható teljesítményt tud nyújtani, akkor az nagyobb valószínűséggel tudja a mérkőzéseken is megismételni ugyanezt” – mondta el Dr. Páli Jenő.

A Semmelweis Egyetemen májusban mintegy 120 fő gyakorló egészségügyi szakember előtt tartott Dr. Páli Jenő előadást a ’Komparatív Egészségtudományi Szimpóziumon’ mozgásfejlesztési módszerekről, elsősorban a Nemzeti Kézilabda Akadémián kifejlesztett 3D mozgáselemző-rendszerről. A videókkal és fotókkal illusztrált bemutató során szóba kerültek a mozgásfejlesztés lehetőségei, a térbeli mérések, illetve az Akadémián eddig szerzett tapasztalatok.2017 JÚN 19 07:57:47/