Stresszoldó gulyásfőzés
A magyar férfi kézilabda-válogatott és a NEKA kapusedzője, Szathmári János, a világbajnokság helyszínéről, Dániából számolt be honlapunknak a csapat mindennapjairól.

A Dániában zajló kézilabda-világbajnokságon résztvevő magyar válogatottat erősíti a NEKA kapusedzője, Szathmári János is, aki a nemzeti együttes mellett is a hálóőrökről gondoskodik. A hosszú sorozatban mind mentálisan, mind pedig fizikálisan elfáradt játékosok és vezetőik hétfő délután egy igazi magyaros vacsora elkészítésével igyekeztek megtörni az edzések és meccsek egyhangú váltakozását. A gulyáslevest akadémiánk szakemberének vezetésével, maguk a játékosok főzték.

− Az eredeti terv szerint egy helyi dán étteremben vacsoráztunk volna, de a srácok kitalálták, hogy kiváló csapatépítő program lenne, ha inkább mi főznénk magunknak – számolt be honlapunknak a hirtelen jött ötletről és annak megvalósításáról Szathmári János. − A szállodában összesen hat csapat ellátását biztosítják, így eleinte kivitelezhetetlennek tűnt, hogy egyáltalán bemehetünk-e a konyhába, de végül engedélyt kaptunk rá. Az alapanyagokat és a fűszereket mi szereztük be, kilenc kiló húsból mintegy 30 liter gulyásleves készült, aminek nagy sikere volt, egy csepp sem maradt belőle. A főszakács én voltam, de a segítők, Bodó Ricsi, Bánhidi Bence és Nagy Laci is remekül helyt álltak, hiszen a hússzeleteléstől a krumplipucolásig mindent kiválóan megoldottak. Desszertnek palacsintát sütöttünk, úgyhogy azt hiszem senki nem maradt éhes.”

Egy nappal a Norvégia elleni utolsó csoportmérkőzés előtt mindenki a feladatra koncentrál, de a hosszú vb-program igen megterhelő a játékosok számára. Szathmári János az ezzel kapcsolatos nehézségekről is beszélt honlapunknak:

"Ha jól emlékszem, régebben nem nyújtották el ennyire a világversenyeket, nem volt több napos pihenő a mérkőzések között. Mi szerdán játszunk, a tervek szerint pedig csak szombaton lesz a következő meccs. Nehéz tartalmasan eltölteni a fennmaradó időt. Bármilyen jó körülményeket biztosítanak is nekünk, a hazai dolgok mindenkinek hiányoznak. Ráadásul három játékos is ezekben a napokban lesz/lett édesapa, nyilván ez is a fejükben motoszkál. De profi kézilabdázókról van szó, akik elsősorban a kitűzött célra koncentrálnak.”

A világbajnokságon senkinek sincs könnyű dolga, egyik ellenfél sem lebecsülhető, apróságokon múlik a végeredmény, és rendkívül kiegyenlített a mezőny.

– Nagyon jól felkészült minden csapat, egy-egy gól dönt a mérkőzéseken, a csoportból való továbbjutás után egyelőre azt sem lehet tudni, ki lehet a következő ellenfelünk. Az a legfontosabb, hogy a magyar kézilabda ismét a megérdemelt helyén, a legjobbak között legyen. Az idősebb játékosokon látom a nagy bizonyítási vágyat, mert bennük élnek az elmúlt idők kudarcai, de a nehezét megcsináltuk, és ha ezen átbillenünk, akkor felszabadultabb lesz mindenki − összegezte a világbajnoksággal kapcsolatos véleményét a szakember.

A válogatott kapusai – kiemelkedő teljesítményük révén – eddig meghatározó szerephez jutottak a sorozatban, s velük együtt, edzőikre is nagyobb figyelem irányul.

− Korábban a hálóőrökkel kapcsolatban is elsősorban a szövetségi kapitányok döntöttek, mára ez a helyzet sokat változott. Elmondhatom a véleményemet, meglátásomat arról, kinek melyik csapat fekszik jobban, ki van olyan állapotban – elsősorban fejben – hogy az adott mérkőzésen jó teljesítményt nyújtson. Szoros kapcsolatban vagyok mindkét fiúval, ismerem őket, hosszú a világbajnokság, és jól be kell osztanunk az erejüket. Székely Marcinak ez az első világversenye, így meglepetést tud szerezni az ellenfélnél, míg Mikler Roli a nemzetközi tapasztalatával tesz hozzá rengeteget a sikerhez. Nagyon jól segítik egymást, és örömteli, hogy bárki váltja a másikat, az optimális teljesítmény megmarad − avatott be bennünket munkája rejtelmeibe Szathmári János.

Szerdán Norvégia következik. A skandinávok szurkolóik miatt szinte hazai pályán érezhetik majd magukat. Pedig ez a meccs egyébként sem ígérkezett könnyűnek:

− Norvégiának nagyon egyben van a csapata, két kiváló kapus véd, és jó lövőkkel állnak fel. Gyors játékot játszanak, s mivel a hibákra azonnal lerohanásokkal válaszolnak, nagyon fontos lesz elől a jó helyzetkihasználás. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy eladott labdáink legyenek, és a könnyű gólokkal is adósok vagyunk, bár a huszonnyolc-harmincegyes átlagot eddig is hoztuk, amiért dicsérhető a csapat. Jól ismerem a játékosainkat, mindenki szívvel-lélekkel küzd majd, és maximálisan odateszi magát, a kitűzött cél érdekében.

fotók: MKSZ

2019 JAN 22 14:12:29/