Tordai vendégek a NEKA-n
Hatfős küldöttség érkezett csütörtökön a Nemzeti Kézilabda Akadémiára, a romániai Torda városából. Az AHC Potaissa Turda férfi kézilabda klub delegációjának tagjai a balatonboglári létesítmények megtekintése közben, az akadémia felépítéséről, működéséről és mindennapjairól is hasznos információkat szereztek.

Érkezésük célja a tapasztalatszerzés volt, hiszen szeptembertől női szakágat indítanak, hosszútávú terveik között pedig egy a NEKÁ-hoz hasonló magas színvonalú akadémia felépítése szerepel az első helyen. A román férfi élvonalban szereplő klub elnöke, Flaviu Sâsâeac a román szövetség elnökségi tagjaként azonban még ennél is messzebbre tekint, országos szinten is fejleszteni szeretnék az utánpótlás-nevelés színvonalát. Ebben pedig a széles bázisokat teremtő akadémia-rendszert tekintik leginkább járható útnak.

„A NEKA pontosan olyan, amilyen bázisra mi magunk is vágyunk, nagyon remélem, egyszer mi is eljutunk majd erre a szintre. Ha osztályozni kellene az itteni körülményeket, én biztosan ötöst adnék rájuk” – nyilatkozott az akadémia bejárását követően honlapunknak a tordai szakember, aki a férfiaknál elért eredményeikről is büszkén beszélt. A legjobb fiatalok a második ligában játszanak, az első osztályú felnőtt csapat húsz játékosából nyolc saját nevelésű, a nagyválogatottban négyen-öten szerepelnek rendszeresen, a korosztályos gárdákban pedig még ennél is többen. Pedig számukra a merítés csak és kizárólag Tordára és környékére korlátozódik. A 2009-ben három gyerekcsoporttal indult fiú szakág mintájára, idén szeptemberben ugyanennyi hat-tizenegyéves leánnyal indítják a női vonalat, mégpedig a korábbi román válogatott edző Mihaela Tivadar szakmai irányításával. S hogy a tervekből hamarosan valóság legyen, abban nagy segítség lesz, hogy hamarosan egy 3600 férőhelyes új csarnokot építenek Tordán, amelyhez kollégiumot és kiszolgáló épületeket is terveznek.

A NEKA-n látottak olyannyira meggyőzték Flaviu Sâsâeac-ot, hogy a román szövetség képviselőivel újabb látogatást szervez a közeljövőben Balatonboglárra, a tordai felnőtt férfi csapat számára pedig már a jövő nyári edzőtáborozást tervezi a Nemzeti Kézilabda Akadémiára. 

2019 AUG 08 19:16:55/