Új kapitány, új koncepció
A Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége véglegesítette a férfi és női utánpótlás-válogatottak szakmai stábját a 2019-2020-as idényre. A szövetségi edzői posztokon egyetlen változás történt, a férfi juniorválogatott élére Sótonyi Lászlót nevezték ki. A NEKA-n dolgozó kiváló szakember eddig a felnőtt B-válogatottat irányította, a jövő heti összetartáson pedig már az U20-as kerettel dolgozik Balatonbogláron.

„Természetesen örültem a felkérésnek, szakmailag nagy kihívásnak tekintem és felelősségteljesebb, mint a B-válogatottnál végzett munkám. Világversenyek várnak ránk és a merítési bázis is bővebb, kíváncsian várom a fiatalokkal való közös munkát. Szeretném a legjobb teljesítményt kihozni a fiúkból, a cél az, hogy minél több játékos a lehető leghamarabb legyen a felnőtt A-keret használható tagja. Heti kapcsolatban vagyok az ifjúsági kapitánnyal, Kárpáti Krisztiánnal, akitől megörököltük a keretet, de miután klubszinten ugyancsak ezzel a korosztállyal dolgozom, nekem is van rálátásom a mezőnyre” – beszélt a jövőbeli feladatokról Sótonyi László, aki Gyurka Jánost váltotta a poszton.

Az új junior kapitány rendkívül hasznosnak tarja, hogy a felnőtt válogatottal a korábbinál jóval szorosabb lesz az együttműködés.

„A keret nyílt, be és ki lehet kerülni, és örülök, hogy van egy koncepció, aminek része az utánpótlásban a juniorkorosztály, ugyanilyen elvek mentén dolgozik Gulyás István és Nagy László a felnőttválogatottnál. Ez azt jelenti, hogy taktikailag, valamint a kondicionális felkészítés szempontjából sok közös pont lesz, illetve egy helyen lesznek az edzőtáborok. Ezzel egyrészt a fiatalok látnák a legjobbakat munka közben, tudatosulna bennük, hová kellene megérkezniük, másrészt az edzők is képet kaphatnak arról mi az, amit meg kell valósítaniuk. Régóta váratott magára egy egységes szemlélet az utánpótlásban, bízom abban hogy segíthetek ennek megvalósításában" - mondta el honlapunknak Sótonyi László.

A junior válogatott szeptember 15-18-ig készül együtt Balatonbogláron, szerdán az NBI-es Komló ellen játszik felkészülési mérkőzést. Sótonyi László keretébe két jelenlegi és négy korábbi NEKA játékos – Dely Márton, kecskés Dániel, Győri Kristóf, Papp Bence, Ilics Zoran és Gál Dominik kapott meghívást.

A junior keret:

Merkovszki Pál (FTC), Győri Kristóf (FTC), Bajusz Brúnó (Pick Szeged), Holdosi Bence (FTC), Tóvizi       Tamás (Balatonfüredi KC), Bognár Alex (Váci KSE), Kőhegyi Ákos (Balatonfüredi KC), Melnyicsuk Viktor Jurij (Telekom Veszprém), Prainer Viktor (FTC), Papp Bence (Gyöngyös), Dely Márton (NEKA), Ilics Zoran (Telekom Veszprém), Gál Dominik (Zagreb), Vajda Huba (Balatonfüredi KC), Hornyák Bence (Telekom Veszprém), Kecskés Dániel (NEKA)      

Az utánpótlás-válogatottak szakmai stábja:

 Nők

Junior válogatott

Szövetségi edző: Golovin Vlagyimir

Edző: Pigniczki Krisztina

Célverseny: U20-as világbajnokság, 2020. július, Románia

Ifjúsági válogatott

Szövetségi edző: ifj. Kiss Szilárd

Edző: Papp György

Célverseny: U18-as világbajnokság, 2020. augusztus, Kína

Serdülő válogatott

Szövetségi edző: Bohus Beáta

Edző: Dr. Woth Péter

Célverseny: U16-os nyílt Európa-bajnokság, 2020 Göteborg, Svédország

Férfiak

Junior válogatott

Szövetségi edző: Sótonyi László

Edző: Herbert Gábor

Célverseny: U20-as Európa-bajnokság, 2020. július, Ausztria-Olaszország

Ifjúsági válogatott

Szövetségi edző: Kárpáti Krisztián

Edző: Pásztor István

Célverseny: U18-as Európa-bajnokság, 2020. augusztus, Szlovénia

Serdülő válogatott

Szövetségi edző: Kopornyik Zsolt

Edző: Szabó Levente

fotó: Tompos Gábor


2019 SZE 12 17:25:31/