Új kapusedző a NEKA-n
Vártok Ákos személyében új kapusedző csatlakozott a Nemzeti Kézilabda Akadémia szakmai stábjához. A 48 éves szakember végigjárta a kézilabdás ranglétrát, játékosként, edzőként és sportvezetőként is több helyen bizonyított, a nyári alapozást pedig már a NEKA fiatal kapusaival kezdte meg.

„Játékosként az élvonalbeli Várpalotai Bányász Sportkör és a Nagykanizsa Tungsram SE csapatában játszottam, valamint két főiskolai világbajnokságon vettem részt. Klub illetve válogatott szinten ezek jelentették számomra a csúcsot. Miután abbahagytam a kézilabdát, a szombathelyi Tanárképző Főiskolán testnevelés-művelődésszervező szakon, majd a Testnevelési Egyetemen edzői és egyetemi tanári szakon végeztem. Nagyatádon a sportiskolában kezdtem el dolgozni testnevelőtanárként. Tizennégy évvel később lettem a helyi sportcsarnok igazgatója. Ezt a posztot négy évig töltöttem be.”

 

Vártok Ákos ezután a Kozármisleny női csapatának edzője és utánpótlás-szakosztályvezetője lett, majd három év Dunaújváros következett, ahol a felnőtt női csapat kapusedzőjeként és utánpótlás-szakágvezetőként dolgozott, miközben az ifjúsági csapatot is irányította. 

 

Huszonkétéves korom óta edzősködöm, de soha nem voltam „csak” kapusedző, mindig volt emellett csapatom is. Pályafutásom során ez lesz az első eset, hogy saját csapat nélkül, kifejezetten a kapusok képzésében veszek részt. A NEKA-n sok a tehetséges fiatal, ezért ez egy komoly szakmai kihívás számomra. Ráadásul kisebbik lányom, Tamara is akadémista, új munkámnak köszönhetően a család is többet lehet együtt itt, Balatonbogláron. Egyelőre még csak kialakulóban van a munkamegosztás, hamarosan eldől melyik edzésen, melyik mérkőzésen segítem a kollégák munkáját. Úgy gondolom, a mai gyors kézilabdasportban óriási szerepe van a kapusoknak, hiszen a korábbiakkal ellentétben nemcsak védekezésben kell helytállniuk, hanem a gyors középkezdés, a hét-hat elleni játéknál vagy az emberhátránynál való le és befutás miatt a támadásban is. Ez sokkal összetettebb személyiséget követel, ezért nekünk is többet kell a kapusokkal foglalkoznunk” – beszélt honlapunknak a NEKA-n ráváró feladatokról Vártok Ákos. 

2019 AUG 14 16:15:46/