Új munkatársak a NEKA-nál – Siti Beáta

A 2016/17-es szezontól a Nemzeti Kézilabda Akadémia edzői stábjához csatlakozik Siti Beáta. A 135-szörös korábbi válogatott játékos, aki a női szakág munkáját segíti, már be is mutatkozott a NEKA kispadján a siófoki felkészülési tornán és a NEKA-Kupán. Siti Beáta hétfőn vette át a kézilabda-szakedzői oklevelét a Magyar Sport Házában.

Siti Beáta játékosként rendkívül sikeres pályafutással büszkélkedhet: a Dunaferrel 1999-ben BL-t, 1998-ban EHF-kupát, 1995-ben pedig KEK-et nyert. 2002-ben a dán Ikast légiósaként, míg 2005-ben a fehérvári Cornexivel nyert EHF-kupát. A magyar válogatott tagjaként az Eb-győztes (2000), az olimpiai ezüst- és bronzérmes (2000 és 1996), a világbajnoki második (1995) és az Eb-harmadik (1998) nemzeti csapatban szerepelt.

2006-ban, sérülése miatt befejezte aktív pályafutását, ettől kezdve egy év kivételével folyamatosan dolgozott másodedzőként, jellemzően a fehérvári felnőttcsapatnál. Tavaly október óta a fehérvári serdülőcsapatot irányította, 2011-től kezdve pedig a felnőtt női válogatott mellett segíti a külföldi szövetségi kapitányok munkáját, az U18-as női válogatottnál pedig Hajdu János mellett dolgozott.

„A kétéves szakedzői képzés megfelelő alapot adhat ahhoz, hogy a gyakorlatban is érvényesítsem a tudásomat. Összesen 27 edzővel dolgoztam együtt játékosként, illetve a kispadon, és mindenkitől kaptam valamit. Tudom, hogy ebből mi volt jó, mit tudok hasznosítani, és milyen irányvonalak mentén akarok haladni.

A magyar edzők felkészültsége és kreativitása egyedülálló, és azt is láttam a külföldi szakemberek mellett dolgozva, hogy ők mit csinálnak másképp. Sokat jelentettek játékosként, elsősorban mentálisan a külföldön töltött évek, ezeket a tapasztalatokat szeretném ötvözni a munkám során, hiszen az edzői munka egy rettentő komplex dolog. Tanulok a gyerekektől, tanulok a kollégáktól, és ha ehhez hozzáteszem a magam részét, akkor sikeresek lehetünk.

Az Akadémián tudatos játékosokat nevelünk, így visszajelzést várok a gyerekektől, egy olyan munkakapcsolatot szeretnék kialakítani, hogy a játékosok oda tudjanak, oda merjenek jönni hozzám. Én edzőként adok egy mankót, de nekem fontos, hogy ők magukat ugyanúgy folyamatosan kezeljék. Egy edző bármit mond kívülről, az nem lesz annyira hatékony, mint amit egy játékos maga el akar érni, fontos, hogy motiválják magukat a gyerekek minden egyes edzésen, minden egyes meccsen. Ha valaki nagyon tehetséges, de ülni akar a tehetségén, az nem fog elérni semmit, szükség van alázatra és sok munkára. A kevésbé tehetséges embereket az ésszel elvégzett munka és az önbizalom vitte előre. Ezt mondja egy Heidi Löke vagy egy Nicola Karabatic

A legfontosabb, hogy egészséges, céltudatos emberkéket neveljünk, így elmondhatjuk, hogy ha nem is lesz olimpikon valaki, mi megtettünk mindent, amit megtehettünk."

A Magyar Kézilabda Szövetség és a Nemzetközi Edzőképző Központ hétfőn ünnepélyes keretek között adta át frissen végzett kézilabda-szakedzők, így Siti Beáta oklevelét a Magyar Sport Házában. Gratulálunk!

Fotók: Tompos Gábor és MKSZ

2016 SZE 06 14:17:43/