Új szezon, új kihívások
A 2019/2020-as bajnoki szezonban nagy feladatok előtt állnak a NEKA csapatai. Erről, a képzés fontosságáról, a válogatott sikerekről és a közelgő NEKA Kupáról is beszélt Hajdu János, a Nemzeti Kézilabda Akadémia sportszakmai vezetője.

„A NEKA megalakulása óta felfelé versenyeztetjük a gyerekeket a fejlődésük érdekében, hiszen minél idősebb, minél jobb csapatok ellen játszanak, annál többet lépnek előre. Felvetődött egy új cél, aminek igyekszünk megfelelni, megpróbálunk alanyi jogon NBI-es felnőtt csapatot formálni a nőknél és a férfiaknál egyaránt. Ez természetesen nem egyszerű, nagy kihívásnak tekintjük, de mindent megteszünk ezért.”

Tavaly hét bajnokságban szerepelt az akadémia tíz csapata, idén némileg ez is változik.

„A női szakágnál egy serdülő csapatot indítunk a 2004-2005-ös születésű kislányokkal, a régebbi 2004-2005-ös játékosok az ifjúsági I. osztályban bizonyíthatnak. Ez is nagy feladat, hiszen előfordulhat, hogy egyes riválisok esetében öt évvel idősebb ellenfelekkel kell megküzdeniük. A tavalyi serdülőbajnok együttes ugyancsak az ifiknél bizonyíthat. Nehéz dolguk lesz, hiszen a bajnoki aranyérem után nagyok az elvárások, de bízunk bennük.

A férfi NBI/B-ben szereplő együttesünknél is komolyabb személyi változások történnek a feljutás érdekében, idősebb játékosokat is idehoztunk, hiszen 18-19 éves fiúk nem tudnák megoldani az NBI-es feladatokat, míg lányoknál ez talán elképzelhető.

Az idén bevezetésre kerülő Ligakupában játéklehetőséghez jutnak a sportolók, de sok csapat programja amúgy is sűrű, így a NEKA is vegyes csapatokat indít majd. Négyes csoportokban szerepelünk, hat mérkőzés vár tehát ránk NBI/B-s csapatok ellen.”

Idén az eredményesség megtartása mellett még jobban előtérbe kerül a játékosok egyéni képzése.

„A NEKA első hat évében bizonyítanunk kellett, hogy jók vagyunk, életrevalók vagyunk, a kritikusaink felé eredményeket kellett mutatnunk. Nagy hangsúlyt fektettünk az eredményekre, most ezen a koncepción kicsit változtatunk, nem mindenáron törekszünk eredményre, azért, hogy a játékosok egyéni képzése, fejlődése jobb legyen.”

A magyar junior és ifjúsági Európa-bajnoki győzelemben főszerepet vállaltak a Nemzeti Kézilabda Akadémia játékosai és szakemberei.

„A junioroktól elvárható volt ez a siker, hiszen nagyon tehetséges korosztályról beszélünk, amely hazai pályán bizonyíthatott. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ennek a csapatnak az alapjait Bohus Bea és dr. Woth Péter tette le, és remek munkát végeztek ők is. Az ifjúsági válogatott igazi csapatként tudott nyerni, ebben hihetetlen nagy munkája volt ifj. Kiss Szilárdnak,  10 NEKA játékos évek óta erre a megméretésre készült nap mint nap, minden edzésen.”

A válogatottól visszatérő játékosok már pályára lépnek az augusztus 23. és 25. között megrendezendő NEKA Kupán.

„A bajnokság előtti tornák mindig a felkészülést szolgálják, a csapat kialakításában, az egyes posztpárok kipróbálásában nyújtanak lehetőséget, és idén is neves ellenfelek érkeznek Balatonboglárra, szívesen jönnek, ami az esemény színvonalát jelzi” – mondta el honlapunknak Hajdu János.

A női mezőnyben a NEKA ellenfelei többek között a Győri Audi ETO KC, a Ferencváros, a Dunaújváros és a Buducnost Podgorica lesz, a férfiaknál a Balatonfüred, a Pécs vagy a PLER szerepel a háromnapos eseményen.

 

 


2019 AUG 15 20:47:36/