Újabb élcsapat tesztelt a NEKA-n
Csütörtökön újabb élvonalbeli kézilabdacsapat, a Grundfos Tatabánya KC érkezett a Nemzeti Kézilabda Akadémiára, hogy az új idényre való felkészülését a legkorszerűbb erőnléti felmérésekkel kezdhesse meg. 

A „kék tigrisek”, az akadémia sporttudományos szakemberei által kidolgozott tesztsorokat végezték el, amelyek világos képet festettek pillanatnyi fizikális állapotukról. A 2018-2019-es NBI-es férfi bajnokság bronzérmes csapatának több mint kétszázszoros válogatott kézilabdázója, Ilyés Ferenc szerint nem a gyakorlatok nehézségi fokával gyűlt meg a játékosok baja:

− Az okozott problémát, hogy pihenő után vagyunk, most térünk csak vissza a pályára. Az eredmények most leginkább azt mutatják, hová kell fejlődnünk. A felnőtt válogatottal már korábban is részt vettem hasonló felmérésen Balatonbogláron és nagyon hasznosnak találtam. Vétek lett volna kihagyni a meghívást, hiszen az ország egyik legjobban felszerelt edzőközpontjában vethetünk számot fizikális felkészültségünkkel. A világversenyeken saját magam is tapasztalhattam az erőnlét fontosságát, akik a végén is bírják, azok nyerik a mérkőzéseket. Szerencsére kiváló erőnléti edzőnk van, ő veti össze az eredményeket a korábbiakkal és egész évben követi a fejlődésünket. 

A átlövő által említett erőnléti edző pedig nem más, mint Szabó András László, aki egyben a NEKA sporttudományos- és egészségügyi csoportjának is vezetője, s így a NEKA-n folyó felmérések irányítója is. A szakember számára ez a kettős szerep nemhogy nehézséget nem okoz, de sokkal inkább előnyöket tartogat. S ha azt is hozzávesszük, hogy idén tavaszig a felnőtt férfi válogatott fizikális felkészítéséért is ő felelt, akkor valóban komplex munkáról beszélhetünk:

Számomra így kerek a szakmai tevékenységem, hiszen az utánpótlásneveléstől, egy élcsapaton át, egészen a válogatottig van rálátásom azokra a paraméterekre és igényekre, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az akadémia növendékeit nemcsak a hazai élvonalban való későbbi szereplésükre, de a válogatottbeli helytállásra is felkészítsük. Ami a legbíztatóbb és legizgalmasabb ebben a kérdéskörben az az, hogy a NEKA-növendékeink tudjuk kikisérletezni mindazt, ami a jövő kézilabdázásához szükséges – összegezte véleményét Szabó András László.

A tatabányaiak mestere, Vladan Matics, játékosához, Ilyés Ferenchez hasonlóan örömmel fogadta a Nemzeti Kézilabda Akadémiától kapott lehetőséget. Elmondása szerint a két napos felmérések alapján kialakuló eredmények nagyban befolyásolják majd, a bajnokság kezdetéig előttük álló több mint egy hónap edzésmunkáját:

Amióta edzőként dolgozom, mellettem mindig volt erőnléti edző. Úgy gondolom, ma már a taktika és a technika nem működik fizikum nélkül. A játék felgyorsult, dominál benne az erő. Ügyesen kell ezeket az elemeket kombinálni a siker érdekében. 

Edző és játékosa egyaránt elismerte, az új szezonban szeretnének minél több borsot törni, a férfi bajnokságban elérhetetlennek tűnő két nagy rivális, a Veszprém és a Szeged orra alá. Ehhez pedig a lehető legjobb erőnléti állapotra lesz szükségük. 

2019 JÚL 19 11:18:47/