Újítások a kollégium életében

Az idei tanévtől még hatékonyabb és szorosabb lesz az együttműködés a Nemzeti Kézilabda Akadémia-stáb, a Nemzeti Kézilabda Akadémia-Kollégium, és az iskolák vezetői között. Ahogy Fekete György szervezetfejlesztési vezető kiemelte: emellett a gyerekekkel való csoportos foglalkozások is elősegítik azt, hogy a kommunikáció, a viselkedéskultúra pozitív irányba mozduljon és a növendékek mindennapjainak nehézségeit és tanulmányait megkönnyítsék.

„Azzal, hogy Nagy Miklós lett az intézmény vezetője, olyan változás történt, melyet a gyerekek jól élnek meg, hiszen elmondja nekik a határokat és be is tartatja azokat. Az új igazgató az Akadémia munkatársaival napi kapcsolatban áll, ami elengedhetetlen ahhoz az üzenethez, hogy mi teljes embert nevelünk” – beszélt a főbb változásokról Fekete György.

„A nyári tanévnyitó után megbeszéltük Nagy Miklós igazgató úrral és Kálóczi Szilvia igazgató-helyettessel, hogy elindulunk a kályhától, vagyis az etikai kódextől. Ez azt jeleni, hogy a gyerekekkel csoportosan leültünk és átbeszéltük, mit tartalmaz ez a kódex, miről szól, miért kell betartani a szabályokat, és mivel jár azok megszegése.

A korábbi időszakhoz képest most azért lett jobb az együttműködés, mert felosztottuk egymás között a csoportokat, közösen kidolgoztuk a tematikát, és aszerint elkezdtünk párhuzamosan dolgozni. A tervek szerint heti rendszerességgel tudunk a gyerekekkel találkozni és a viselkedéskultúrát fejleszteni – például hogyan kell viselkedni az étteremben vagy egymás között. Pozitív számomra, hogy már érkezett visszajelzés külső emberektől és munkatársaktól, hogy volt hatása ennek.

Mivel az Akadémiára fiúk és lányok egyaránt járnak, további terveink között szerepel, hogy összehozzuk őket ilyen csoportokban, és azt reméljük, ennek olyan dinamikája lesz, amit a viselkedésben, az értékekben jó irányba tudunk mozgatni. Ezen túlmenően arra is törekszünk, hogy tanulópárok vagy triók alakuljanak ki, akik együtt tanulnak, közösen. Fontos, ezért segítjük, hogy a gyerekek megtanuljanak tanulni, azt hogy miként lehet gyorsan infót feldolgozni, lényeget leszűrni, dolgozatot írni. A tanárokkal, iskolaigazgatókkal való folyamatos párbeszéd során tapasztalatokat cserélünk és megbeszéljük a problémákat.

A fiú és lány szárny átjárható lesz bizonyos napszakokban, ez is fontos újítás. Igyekszünk a leterhelt növendékeknek megfelelő kikapcsolódási és szabadidős programokat szervezni. Tíz kerékpár áll a fiatalok rendelkezésére, sporteszközöket, pingpongasztalt használhatnak, a hamarosan elkészülő közösségi épület pedig új szabadidős lehetőségeket nyújt majd mindenki számára."

Fotó: Tompos Gábor

2017 SZE 28 16:18:00/