14

A gyógytorna szerepe a sérülések megelőzésben

2024. március 11, hétfő 10:46 | Rehabilitáció

Korábban csak akkor kerültek előtérbe, ha valakinek komolyabb rehabilitációra volt szüksége. Szerencsére mára ez már megváltozott, hiszen a NEKA magasan képzett gyógytornászai komoly szerepet játszanak a sérülések megelőzésben is.

– Hogyan segíti elő a gyógytorna a sérülések megelőzését?

– Korábban csak akkor kerültünk előtérbe, ha valakinek komolyabb rehabilitációra volt szüksége – fogalmazott Békési-Szalay Bernadett, a NEKA vezető gyógytornásza. – Most már egyre elfogadottabb, hogy nemcsak a nagyobb műtétek után keresnek minket, hanem kisebb fájdalmakkal is. Szerencsére abba az irányba haladunk, hogy mielőtt valaki edzőterembe megy, előbb felkeres egy gyógytornászt, aki felkészíti a megfelelő edzésmódszerekre. Ilyenkor megnézzük, mi az, ami nem funkcionál rendesen statikailag, izomtanilag. Felállítunk egy fizioterápiás diagnózist, s ez alapján – a megfelelő technikákkal – a kevésbé mobilis ízületeket mobilizáljuk, a kevésbé stabil ízületeket stabilizáljuk. Azokat az izmokat, melyek eddig kissé „lustálkodtak”, aktiváljuk és megerősítjük. Ezután mozgásmintákat javítunk, ami a későbbiekben fontos szerepet játszik az erőnléti és a sportági edzéseken is, sőt a profiknál ez elengedhetetlen. A fentebb felsoroltakhoz egy alkalom kevés, hiszen rendeznünk kell a kötőszövet struktúráját, a mozgás pontos kivitelezését, hogy a későbbiekben ne legyen belőle fájdalom, gyulladás vagy akár nagyobb sérülés. Egy dinamikusan fejlődő szakma a miénk, ezért fontos, hogy az új technikákban, kezelésekben, orvosi eljárásokban és a mérésekben is naprakészek legyünk.

– Milyen gyakran keresnek fel titeket az akadémistáink?

– Ők szerencsére tudják, értük vagyunk, ezért nem kell utánuk futkosnunk, hogy jöjjenek. Azok alapján, amit elmondanak, érzik magukon, stabilabb és kontroláltabb a mozgásuk, ha eljárnak hozzánk. Az újonnan érkezőknek eleinte egy kicsit furcsa a helyzet, de egy-két hónap alatt beleszoknak a rendszerbe és a legkisebb gondjaikkal is jelentkeznek nálunk. Tudják, jobb az elején kezelni valamit, mint utána több meccset kihagyni. Azaz nem unatkozunk, de nekünk is az az érdekünk, hogy egészséges játékosok fussanak ki hétről hétre a játéktérre. Azt szoktuk mondani, örülünk, ha eljönnek hozzánk, mert nagyon a szívünkhöz nőnek, de az igazi öröm mindenkinek az, ha a pályán bizonyíthatnak.

– Tudtok olyan gyakorlatokat mutatni, melyeket később egyedül is elvégezhetnek?

– Természetesen. Szezon közben méréseket végzünk, s ezek alapján egyéni feladatokat is kapnak a növendékeink. A mozdulatsorokat betanítjuk nekik, és az edzések/meccsek elején ezeket beiktatják a bemelegítésbe, sőt szorosan együtt dolgozunk az erőnléti edzőkkel, akik a gyakorlatokat beépítik a játékosok konditermi tréningjeibe is.

< vissza