29

EGYüTTMűKöDő ISKOLáK

A Nemzeti Kézilabda Akadémia 2013-ban nyitotta meg kapuit, és az évek során egyre több növendék csatlakozott az intézményhez, a 2015-16-os tanévet pedig már mintegy 140 diák kezdte meg. A sportolók jellemzően 14-16 éves korukban kerülnek hozzánk, és három tanintézményben végzik tanulmányaikat. A legfiatalabbak a Boglári Általános Iskolába járnak, míg az idősebbek a helyi Mathiász János Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola, illetve a fonyódi Mátyás Király Gimnázium tanulói.

A Nemzeti Kézilabda Akadémia alapelve, hogy nemcsak sportolókat, de teljes embereket kíván nevelni. Ennek megfelelően a gyerekek sportszakmai munkája mellett tanulmányaikra is nagy figyelmet fordít. Az iskolai tanárok, a kollégiumi nevelők és az edzők is nyomon követik, és ha kell, segítik a fiatalok tanulmányait.

2016-ban nyolc diákunk érettségizett, 2017-ben több mint 30-an, míg 2018-ban 24-en tettek érettségi vizsgát, őket külön foglalkozások keretében készítették fel a nevelőtanárok, pedagógusok. Azok a diákok, akik az emelt szintű testnevelés tantárgyat választják az érettségin, szintén segítséget kapnak a szakemberektől és gyakorlati foglalkozásokon, illetve elméleti órákon vehetnek részt.

A NEKA balatonboglári megalakulása óta a boglári és somogyi iskolák kiváló sikereket érnek el az Országos Diákolimpia kézilabda versenyeiben. A csapatok gerincét az Akadémia játékosai alkotják. Azon túl, hogy ezek a sikerek növelik az iskolák hírnevét, a felvételi során plusz pontokat jelentenek a diákok számára.

További információk az iskola honlapján olvashatók

Boglári Általános Iskolába és Alapfokú Művészeti Iskola Mathiász János Szakgimnázium és Szakközépiskola Mátyás király gimnázium

Kollégium

A NEKA lakófalujának A és B épületében, szinte közvetlenül a vízparton található a fiú- és leánykollégium, ahol kétágyas szobákban kapnak elhelyezést a gyerekek. Az itt töltött időt jól képzett nevelőtanári stáb felügyeli, 24 órás szolgálattal. A pedagógiai terv megalkotásánál figyelembe vettük a társadalmi és oktatáspolitikai elvárásokat, a komplex személyiségfejlesztést, az érvényesüléshez szükséges kompetenciák erősítését, az egész életen át tartó tanulás igényének és gyakorlatának kialakítását, a továbbtanulási célokat, a tehetséggondozást és a felzárkóztatást. Egy olyan, mindenre kiterjedő, a testi-lelki-szellemi fejlődést elősegítő intézményrendszer megalkotását céloztuk meg, melyben a szakmaiság mellett az erkölcsi nevelésre is nagy hangsúlyt helyezünk. Kiemelt figyelmet kap a diákjaink egyéni képességfejlesztése, ami a jövőben a továbbtanulást és későbbi életük megalapozását segíti, valamint a családból hozott értékek megőrzését szolgálja.

Nevelési, oktatási és tanulási funkciók

Legfrissebb híreink

Nyertek az esélyesek

A női korosztályos bajnokságokban a NEKA csapatai Dunaújvárosban, illetve Szombathelyen léptek pályára. A női ifjúsági bajnokságban a NEKA I. 36-18-as győzelmet aratott a DKKA ellen, míg a NEKA II....

10 órája | Utánpótlás

Ilics Zoran a felnőtt válogatott keretben

Gulyás István, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a spanyolok és a horvátok elleni EHF EURO CUP-mérkőzésekre szűkített keretet hirdetett, melynek tagja Ilics Zoran is. A Telekom...

15 órája | Utánpótlás

NEKA-INSIDE – Kiválasztó napok 2020

A 2020-as NEKA-kiválasztó két napjának néhány pillanata elevenedik meg abban a videóban, amelyben az egyik résztvevő, valamint edzőink mondják el tapasztalataikat és azt, mi szól az akadémia mellett.

20 órája | Utánpótlás

Fradi helyett Mosonmagyaróvár

A jelenlegi helyzetben folyamatosan alkalmazkodnunk kell ahhoz, hogy a sportban napról napra változik a helyzet, így van ez a K&H női kézilabda liga esetében is. Az október 30-ra tervezett FTC-Rail...

20 órája | Utánpótlás