20

MŰKÖDÉS RENDSZERE

A Nemzeti Kézilabda Akadémia a Magyar Kézilabda Utánpótlásért Alapítvány keretein belül működik. Székhelye Balatonboglár, ügyvezetője Mocsai Tamás, felügyeletét pedig az alapítvány kuratóriuma látja el. A NEKA elsődleges célja, hogy tevékenységével a sportág hazai utánpótlásképzését szolgálja, ugyanakkor az akadémia keretein belül tanuló és sportoló gyerekek teljes személyiségfejlődését, oktatását is szem előtt tartja és támogatja.
A gyerekek kiválasztási rendszeren kerülhetnek be az akadémiára, amely szigorú szakmai elveken alapul. Legkorábban 12-13 éves korban nyernek felvételt a növendékek, de idősebb korban is csatlakozhatnak az intézményhez, akár úgy is, hogy sportteljesítményük és tehetségük folytán meghívást kapnak. A bentlakásos rendszerben folyó képzés során az edzések és az iskolai tanulmányok összehangolása a cél. Hogy az iskolai követelményeknek is megfeleljenek a gyerekek, a partneriskolákkal együttműködési megállapodást kötött a NEKA. Ennek alapján olyan tanrendet és iskolalátogatási kötelezettséget alakítottunk ki, amely segíti az edzések és a versenyeztetés rendszerét, ugyanakkor a tanulmányoknak is megfelelő időt biztosít.

A NEKA színeiben különböző korosztályos bajnokságokban versenyeznek a gyerekek, akik iskolai jogviszonyukhoz társultan kollégiumi ellátásban is részesülnek, pályázat útján pedig tanulmányi ösztöndíjat is elnyerhetnek. A sportszakmai felkészítést az akadémia szakembergárdája nagy felelősséggel végzi: a csapatok edzőinek munkáját erőnléti edzők, gyógytornászok, masszőrök segítik, a napi háromszori étkezések fogásai pedig táplálkozástudományi alapelvek szerint készülnek. A NEKA akadémistái a nap 24 órában gondoskodó felügyeletben részesülnek, sérüléseik rehabilitációja is helyben zajlik.