06

A legjobb helyet találták meg a felkészülésre

2021. október 01, péntek 09:57 | Nemzetközi edzőközpont

Zilai János még csak 23 éves, de már előtte áll élete legnagyobb lehetősége. A Fehérvár Enthroners amerikaifutballistája ugyanis meghívást kapott a londoni NFL Combine-ra, amelyre 14 ország 50 legjobb játékosát invitálták meg, ő pedig egyedüli magyarként fogja képviselni hazánkat. A tét óriási, mivel a válogató legjobbjai 3 hónapos ösztöndíjat kaphatnak az Egyesült Államokban. Ráadásul, ha ott szintén jól teljesítenek, akár a rangos NFL-ig is eljuthatnak. Zilai János jelenleg a NEKA-n, méghozzá az intézmény dinamikus-erőfejlesztő edzőjével, Gyurkovics Ferenccel készül fel a válogatóra, amelyre még mindig alig hiszi el, hogy meghívást kapott.

„Csodálatos érzés! Most kezd leülepedni bennem, hogy ez pontosan mit is jelent. Ezzel a lehetőséggel tudom képviselni az országot. Tizenhét évesen egyszer azt mondtam, hogy nekem nagy álmom és vágyam bejutni az NFL-be, ez azóta sem változott. Az utóbbi hetekben több ottani játékossal is beszéltem, és azt mondták, hogy a fizikai mellett a mentális állapotot és a motivációt szintén nézik, rengeteg személyes kérdést tesznek majd fel nekem.”

Zilai Jánost a NEKA elismert szakembere készíti fel a Combine-ra. Gyurkovics Ferenc szerint az edzésekhez a Nemzeti Kézilabda Akadémiánál alkalmasabb helyet nem találhatott volna az amerikaifutballistának:

„Nem volt kérdés számunkra, hogy őt a legprofibb körülmények között kell felkészíteni. Ami itt van, világszínvonalú.”

Gyurkovics Ferenc és Zilai János együttműködése egyébként évekre nyúlik vissza :

„Mi 2018 tavaszán találkoztunk. A Pécsi Tudományegyetemen atlétáknak tartottam erőfejlesztést, ahol Jani is hallgató volt. Ahogy beszélgetni kezdtünk, rögtön feltűnt, hogy  rendkívül intelligens, céltudatos és több akar lenni. Akkoriban a magyar súlyemelő válogatott szövetségi kapitánya voltam, de azt  mondtam neki, hogy szívesen  dolgozom vele, ha számára az NFL a cél. Ő erre nagyon gyorsan rávágta: ez nem kérdés, ő oda akar kijutni. Azóta ezért dolgozunk...”

Az NFL Combine-ra kiválasztott sportolókat - köztük Zilai Jánost is - a játékosmegfigyelők október 12-én nézik majd meg a londoni Tottenham Hotspurs stadionjában.

 

< vissza