06

A Mathias Corvinus Collegium csapatát is lenyűgözte a NEKA

2021. november 04, csütörtök 08:28 | Oktatás, képzés

Tanulmányi programjuk keretében látogatott el a Mathias Corvinus Collegium egyik oktatója, Hajdú András és csoportja a Nemzeti Kézilabda Akadémiára. A hallgatók megtekintették az intézmény létesítményeit és környezetét, valamint bepillantást nyerhettek az itteni rendszer működésébe. Emellett felkeresték Felsőmocsoládot is, ahol Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője és a község polgármestere volt a beszélgetőtársuk. Hogy milyen tapasztalatokkal gazdagodtak, arról Hajdú András számolt be.

– Mindkét élmény pozitív visszhangra talált a diákok körében, és nekem is nagyon jók a benyomásaim. Alapvetően a kurzusunk célja – amelynek keretében ezt a tanulmányutat megejtettük – az, hogy gyakorlati szempontból olyan emberek láttassák a hallgatókkal a politikai életet, az ott felmerülő társadalmi kérdéseket, illetve a közösségi élet működését, akik ebben a témában komoly tapasztalatokkal rendelkeznek. A Nemzeti Kézilabda Akadémia pedig azért is volt érdekes, mert ezáltal láthattuk, hogy a sportnak milyen jelentősége van a helyi közösség és a gazdasági élet fejlesztésében. De természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy a NEKA különleges nevelési funkcióval bír, ezen túl pedig nagyon sok embernek ad munkát.

– Volt, ami meglepetést okozott számotokra a látogatás során?

– Igen, az akadémia dolgozói ismeretlenül is előre köszöntek nekünk, amikor bejöttünk a kapun, rendkívül kedvesek voltak. Nagyra értékeltük ezt a tisztelettudó viselkedést.

– A NEKA és a Mathias Corvinus Collegium közös vonása, hogy fontos feladatuknak, céljuknak tekintik a tehetséggondozást.

– Ez így van. Az MCC olyan fiatalok nevelését, képzését segíti, akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket teljesítmény, tudás és mentalitás szempontjából. Ők nem felejtik el, hogy honnan érkeztek, milyen hátterük van, akár nemzeti, akár kisebb közösség tekintetében.

– Ha a jövőben adódna rá újabb lehetőség, visszatérnétek a NEKA-ra?

– Igen, mindenképp. Politológusként a sport politikai, illetve társadalmi jelentőségét és súlyát kutatom, így számomra az itteni világ nagyon érdekes.

 

 

 

 

< vissza