14

A NEKA-n készülnek a világbajnokságra

2022. június 10, péntek 14:30 | Nemzetközi edzőközpont

Tíznapos edzőtáborát tölti a NEKA-n a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Héraklész válogatottja, amelynek keretében a szeptembertől induló versenysorozat mellett a márciusi junior világbajnokságra is gőzerővel készülnek. Szabó Krisztián, az utánpótlás-válogatott vezetőedzője a honlapunknak adott interjúban azt nyilatkozta, számukra nem volt kérdéses, hogy idén is a Nemzeti Kézilabda Akadémiát választják felkészülésük helyszínéül.

– Június 15-ig edzőtáborozik a NEKA-n a rövidpályás gyorskorcsolya utánpótláscsoport. 

– Tavaly kétszer voltunk itt, és nagyon jól éreztük magunkat, természetesen ezért szerettünk volna idén újra visszatérni. A szállás, a környezet, a létesítmények, az ellátás és a wellnessrészleg is teljesen rendben van. Az edzőtábor alatt elsősorban futó-, erőfejlesztő, speciális és képességfejlesztő edzéseink vannak. Az utánpótlás-válogatottunknak huszonnégy versenyzője van, közülük sokan ezüst- vagy bronzérmet szereztek a tavalyi junior világbajnokságon, a magyar utánpótlás elitje tehát ebben a csoportban készül.

– Az imént futballedzést láthattunk a csapattól. Ez egyfajta játékos levezetése az edzésnek, vagy funkcionális célja van?

– A futballedzésnek több célja van, egyrészt a kellemes időtöltés, másrészt a képességfejlesztés. Ezekben a sportágakban, mint például a foci és a strandröplabda, a játékosaink szabadabban mozoghatnak, ráadásul a gondolkodásuk is fejlődik. Később ez hasznos lesz számukra a korcsolyában.

– Mik a tervek a következő hónapokra?

– Elsősorban a márciusi junior világbajnokságra szeretnénk felkészíteni a versenyzőket. A mi sportágunkban egyébként nagyon hosszú alapozó időszak van, ez április végétől szeptemberig, vagyis a versenyidőszakig tart. Korcsolyázóink a kétévente rendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) is részt szoktak venni, erre szintén készülünk. Többen esélyesek az olimpiai keretbe való bekerülésre, sőt, van olyan lány versenyzőnk itt, aki már szerepelt az eseményen. Hat sportolónk a felnőtt világbajnokságon is részt vett tavaly – nyilatkozta Szabó Krisztián vezetőedző.

 

< vissza