20

A sportélet sztárjai jelentek meg a nagyszabású eseményen

2021. szeptember 16, csütörtök 21:55 | Tudományos háttér

Rengetegen vettek részt a 4. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencián a NEKA-n szeptember 16-án. A rendezvény legnépszerűbb programjai közt két kiemelt pódiumbeszélgetés, kerekasztal-beszélgetések és workshopok szerepeltek.

Az első pódiumbeszélgetés, amely az Olimpia közelről és távolról címet kapta, 11:15-től vette kezdetét a rendezvénysátorban, ahol megjelent Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Gergely István, a Budapesti Honvéd Sportegyesület elnöke, Imre Géza, a Budapesti Honvéd Sportegyesület sportigazgatója, Cseh László olimpiai ezüst-és bronzérmes úszó, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó, Lőrincz Viktor olimpiai ezüstérmes birkózó, valamint Kovács Ágnes olimpai bajnok úszó is. A beszélgetés keretében szó esett a paralimpikonokról, az új, extrém sportágakról, valamint az olimpiára való felkészülés nehéz időszakairól is.

A beszélgetés után Cseh László egy interjúban rendhagyónak nevezte a tokiói olimpiát, amelyhez szerinte mindenkinek alkalmazkodnia kellett:

„Tokióban nagyon sok szabálynak kellett megfelelni, és emiatt teljesen más volt, mint az előzőek, amelyeken részt vehettem. De hát egy sportolónak, egy edzőnek, egy szakembernek erre tudatosan fel kell készülnie. Nem minden működik tökéletesen.”

A nap közepén egy több szempontból is fontos kerekasztal-beszélgetésre került sor, amely Az akadémiai modell címet viselte. Ezen Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője, Liszkai Dezső, a Puskás Akadémia igazgatója, Bacsa Péter, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakmai felelőse, Lukács Anikó, a Rátgéber László Nemzeti Kosárlabda Akadémia ügyvezetője, Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség sportakadémiai központ igazgatója, Bartha Csaba a Győri Audi ETO KC elnöke, dr. Sáfár Sándor, az államilag elismert sportakadémiák működésével kapcsolatos feladatok ellátására kinevezett miniszteri biztos, illetve András Krisztina, a Corvinus Egyetem Sportgazdaságtani Kutatóközpontjának vezetője osztotta meg a gondolatait a közönséggel.

A napot záró pódiumbeszélgetés 18:00-kor kezdődött, ezen prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya, prof. dr. Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, illetve dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke vett részt. A rendkívül jó hangulatú értekezés az Olimpia eredményesség és világ sportja a COVID árnyékában címet viselte, amely nagyrészt a világjárvány okozta nehézségekről, valamint az olimpia és más világversenyek különbségeiről szólt.

A szakértői pódiumbeszélgetés után Kemény Dénes is nyilatkozott a NEKA stábjának. Szerinte a tokiói olimpia a meglepetései miatt is nagyon emlékezetes marad:

„Mindenképpen pozitívnak ítélem a tokiói olimpiát, ahogy az mindig elő szokott fordulni, most is volt olyan érmünk, amit nem vártunk. Mindig vannak olyan versenyzők, akiket ugyan nem kísér a közvélemény figyelme, de indulnak az olimpián és nagyon szépen szerepelnek, ünnepli őket az egész ország.”

A nap végül egy kellemes hangulatú fogadással és koktélozással zárult a Balaton partján, ahol a vendégek még órákig beszélgettek.

 

 

< vissza