27

„A széles spektrumot átölelő témák lehetőséget adnak a kulturált véleményütköztetésre”

2021. szeptember 15, szerda 08:00 | Tudományos háttér

A IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia megnyitása kapcsán kérdeztük az eseményt a kezdetektől figyelemmel kísérő dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt arról, hogy miben látja a konferencia jelentőségét, illetve melyek lehetnek a tanácskozás legfőbb eredményei.

– A pandémiás időszak a sport valamennyi területét sújtotta. Milyen impulzusokat adhat most ez a valós részvétel mellett zajló konferencia a sport világának?

– Valóban egy nehéz időszakon vagyunk túl, minden társas kapcsolatunkra hatással voltak az elmúlt hónapok intézkedései, ezért nagyszerű érzés újra személyesen is jelen lenni egy ilyen eseményen. A technika segítségével ma már nagy távolságokat tudunk átívelni, ami az információátadást illeti, de ez sosem fogja teljes mértékben pótolni a személyes találkozások rezdüléseit, a beszélgetéseket két előadás szünetében, vagy azokat az emberi reakciókat, amelyeket egy előadó leszűrhet előadása közben.

– Össze tudná foglalni, hogy ön szerint mi legfontosabb mondandója az idei SportInno konferenciának?

– A sportra, mint nagy egészre tekintve a legfontosabb a mozgásgazdag életmód népszerűsítése, maga a sportolás. Talán sosem kapott még akkora hangsúlyt a világban az egészségmegőrzés, a prevenció, mint napjainkban. El kell mondanunk és hangsúlyoznunk kell, ahol csak lehet, hogy a rendszeres sportolás a legjobb módszer, amivel tehetünk az egészségünkért, azért, hogy javítsuk az életminőségünket.

– Ha csak egy témát emelünk ki a sok érdekes workshop és panelbeszélgetés közül, és az a női sportolók életpályamodellje, ön milyen perspektívát lát ebben?

– A sportolóknál általánosságban, így tehát a női sportolók esetében is szükséges hosszú távon gondolkodni a karrierről. Tudjuk jól, hogy a „civil” életre való áttérés nem megy mindig könnyen, egy életszakasz végeztével teljesen más közegbe kerülhetnek az egykori sportolók, ahol új kihívásoknak, új társadalmi elvárásoknak kell megfelelniük. Az, hogy ez sikeres lehessen, fokozatos felkészülést igényel, végig a sportolói karrier során, hiszen jól tudjuk, hogy bármikor jöhet egy nem várt körülmény, akár egy sérülés, ami szükségessé teszi azt, hogy több lábon álljunk. Szerencsére Magyarországon ez benne van a sportolói köztudatban, és a legtöbben kimagasló sportteljesítményük mellett tanulnak és képezik magukat több területen is. Ugyanakkor azt is fontos elmondani, hogy a sport világa képes megtartani azokat az egykori sportolókat, akik később is a sportban tevékenykedő szakemberként képzelik el a jövőjüket, jelentsen ez edzői pályát vagy akár sportmenedzseri karriert.

– Kik számára lehet a leghasznosabb ez a konferencia? Kik profitálhatnak belőle?

– A konferencia mindenki számára egyaránt hasznos, aki a sport világában él, a sport világával foglalkozik és érdekli a sporttudomány. Szerencsére minden évben sok témát érintő, változatos előadások hangzanak el, amelyekből mindenki kiválogathatja a hozzá leginkább közelálló tartalmat, legyen az a sportanalitika, vagy például a digitális eszközök a sport világában. A széles spektrumot átölelő témák lehetőséget biztosítanak a szakembereknek megvitatni szakterületük legérdekesebb aspektusait, és a kulturált véleményütköztetés számára is remek terep lehet ez a konferencia.

Fotó: EMMI

< vissza