14

Amerikai edzőtábor a sportágfejlesztés jegyében

2022. június 22, szerda 15:16 | Nemzetközi edzőközpont

Az Amerikai Egyesült Államok női juniorválogatottja a Nemzeti Kézilabda Akadémián edzőtáborozott június 13-tól, és kedden utazott el Szlovéniába, a korosztályos világbajnokságra. A fiatalok a NEKA-n keresztül mélyebb betekintést nyerhettek a kézilabdasport világába, amelynek felfejlesztése még csak most kezdődött el a tengerentúli országban. Ennek részleteiről Szabó Edina, az amerikai felnőtt női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője és Mary Kreis, az idelátogató amerikai delegáció vezetője beszélt.

Szabó Edina szerint a nemzetközi összefogás és a játékosok motivációja nagymértékben előrelendítheti a sportágfejlesztési tervet:

„Az amerikai kézilabdasport fejlesztéséhez együttműködés szükséges, amelyhez segítséget kaptunk Magyarországtól és Franciaországtól. Az a cél, hogy a vezető sportágak közé tudjon emelkedni az amerikai kézilabdázás. Nagyon komoly válogatottat kell kialakítanunk, és ehhez komoly segítséget jelentene egy, a NEKA-hoz hasonló bentlakásos akadémia. A tervünk az, hogy Amerikában fejlesszük a sportágat és ott képezzék az embereket. Az ottani sportolók hozzáállása és koncentrációja egyébként fantasztikus.” 

Mocsai Tamás elmondta, hogy az amerikai kézilabdasport fejlesztése és az olimpia szorosan összefonódik egymással:

„A következő olimpia Párizsban lesz 2024-ben, 2028-ban pedig Los Angeles lesz a házigazda. Nagyon fontos, hogy a kézilabdasport ne csak Európában létezzen, hanem bevonjuk Észak-Amerikát, Ázsiát és Afrikát is, és meghatározó olimpiai sportág tudjon maradni. Ez egy sportpolitikai koncepció része. Ezért van ez az együttműködés és tapasztalatcsere, amelynek keretében mi példát tudunk mutatni abban, hogy egy akadémia hogyan működik és mi szükséges hozzá.” 

Mary Kreis, az amerikai delegáció vezetője azt hangsúlyozta, hogy a NEKA segítségével játékosaik megtapasztalhatták, milyen az igazi kézilabda világa:

„Az Egyesült Államokban egyelőre nincsenek hasonló lehetőségeink a sportág tekintetében. Az itteni eszközök és a körülmények lenyűgözőek, tökéletesek” – nyilatkozta Mary Kreis, a delegáció vezetője.

fotók: NEKA/Tompos Gábor

< vissza