07

Cél a teljes emberré nevelés

2021. október 26, kedd 17:10 | Tudományos háttér

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos tartott előadást a NEKA munkatársainak kedd délután. A prezentáció A vezető személyisége – a közösség mentális ereje címet kapta, amely többek között az edzők összetett munkáját, hivatásukhoz való hozzáállásukat, valamint a gyerekek és köztük lévő jó kapcsolat fontosságát foglalta magában.

Az esemény kezdetekor Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője köszöntötte a közönséget, majd néhány perc múlva átadta a szót az édesapjának. Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos előadásának bevezetőjében főképp azt hangsúlyozta, hogy a képzés során mennyire fontos a gyermekek önálló, teljes emberré nevelése. Az edzőknek szerinte ebben a folyamatban nagy felelőssége van, következetesen, előrelátóan kell megtervezniük a tudásuk átadását.

Prezentációja következő pontjában felsorolta a munka sikerességét befolyásoló tényezőket, amelyek között megemlítette a közösség és az egyén ellentéteit is. Kiemelte, hogy egy edzőnek jó csapatot, sőt, ezen belül a játékosok identitását szintén ki kell alakítania. Emellett megjegyezte: egy nevelőnek mindent a lehető legjobb tudása szerint muszáj végrehajtania, nem számít, mekkora nehézségekkel néz szembe.

Ezután a mester és tanítvány viszonyára tért ki, ezzel kapcsolatban pedig elmondta, a hatékony vezető nem tudása gyümölcsét adja át, hanem az odavezető utat mutatja meg a gyerekeknek. Továbbá kihangsúlyozta, hogy minden megfelelően végbemenő munka alapja a bizalom és a nyitottság, ezeknek pedig feltétlenül létre kell jönnie a felek között. Ezt a gondolatmenetét és több más, pszichológiai elméletet is folyamatábrával szemléltetett.

Beszéde végén újra visszatért az önközpontúságra, amely szerinte minden területen nagy ellenség tud lenni, ezért a fejlődés és a harmonikus közösség kialakulása érdekében muszáj felszámolni.

< vissza