14

Dán szakemberek látogatása a NEKA-n

2023. december 13, szerda 11:31 | Nemzetközi edzőközpont

A dán női élvonalban szereplő Horsens kézilabdacsapat szakemberei töltöttek el pár napot a Nemzeti Kézilabda Akadémián. A négyfős kis delegációt Simon Hajdu Lindhardt vezette, az élvonalbeli együttes két edzője, Claus Mogensen és Ronnie Boy pedig becsatlakozott az edzésekbe is és foglalkozott a NEKA-s fiatalokkal.

Galéria

A dán szakemberek elismerően beszéltek a magyar utánpótlás-válogatottak sikereiről, tisztában vannak az eredményekkel, így a szakmai látogatás során kíváncsiak voltak arra, milyen munka folyik az egyik legjobb hazai akadémián.

- Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogyan zajlanak az edzések, hogyan készül fel egy edző a foglalkozásra, hogyan kommunikál a játékosokkal, mennyi idő jut egy-egy játékos egyéni fejlesztésére. A fiatalok napi rutinja is érdekelt minket, hiszen Magyarországon a fiatalok többet edzenek, mint Dániában, ám nálunk a kevesebb edzésen nagyobb az intenzitás – mondta el Simon Hajdu Lindhardt.

- Összehasonlítva a dán és magyar utánpótlás válogatottakat, milyen különbségeket lehet felfedezni?

- Úgy gondolom, a magyaroknál kisebb, gyorsabb, jól képzett játékosok alkotják a válogatottat, akik az egy-egy elleni párharcokban nagyon jók, és hasonló a testfelépítésük, míg a dánoknál vannak erősebb, magasabb és alacsonyabb játékosok is. Talán a dánoknál jobban fókuszban van a csapat, és kevésbé az egyéniségek, míg a magyaroknál első a játékos, második helyen van a csapat.

- Magáról az akadémiáról milyen benyomásokat szereztek?

- Fantasztikus ez a komplexum, a létesítmények, a sporttudományos háttér, a szakmai munka mind magasszintű, a gyerekek nagyon képzettek, mindenről csak elismerően tudok beszélni. Feltérképeztük a helyet, és elképzelhető, hogy edzőtáborozási lehetőséget is találunk majd itt Balatonbogláron. Figyeltük a NEKA-s tehetségeket is, akinek követjük majd a pályafutását, és esetleges dániai lehetőségről is egyeztetünk majd a jövőben.

 

< vissza