18

NEKA-bravúr az Eger ellen

2021. szeptember 18, szombat 16:50 | Utánpótlás

Hazai pályán, izgalmas mérkőzésen szerezte meg első győzelmét a NEKA csapata a K&H férfi kézilabda ligában, ahol a második fordulóban 28-24-re nyert az SBS Eger ellen. Sótonyi László együttese végig kézben tartotta a meccset, negyed óra után 11-4-es előnyt szerzett, majd akkor sem torpant meg, amikor a 40. percben egyenlített az ellenfél. A mieink hatalmas szívvel, egymást segítve küzdöttek, és a hazai közönség biztatása mellett nagyszerű sikert arattak, ami önbizalmat adhat a folytatásban is.

Férfi K&H kézilabda liga:

NEMZETI KÉZILABDA AKADÉMIA – SBS-EGER 28–24 (14–11)

Balatonboglár, NEKA Csarnok, 200 néző. Vezette: Altmár Kristóf, Horváth Máron

NEKA: Aleksza 2 – Krakovszki Zs. 1, Dely 2, Kovács G. 3, Papp T. 3, Stranigg 5, Sisa 5 (2) - Csere: Palasics (kapus), Tárnoki, Temesvári, Krakovszki B. 1, Bendicsek 2, Mikita, Simotics, Szeitl L. 1, Kiss A. 3 - Vezetőedző: Sótonyi László

Eger: Balogh T. – Lezák 5 (2), Pulay 2, Tóth R. 6, Machác 3, Bernatonis 2, Száva - Csere: Seprős (kapus), Tóvizi T., Kiss G. 1, Kovács M., Szepesi N., Lakosy 4, Holdosi 1 - Vezetődző: Tóth Edmond

Az eredmény alakulása:

7. perc: 5–0. 10.p.: 7–1. 15.p.: 11–4. 25.p.: 11–8. 36.p.: 16–13. 40.p.: 16–16. 50.p.: 23–19. 57.p.: 26–23

Kiállítások: 10 perc, illetve 12 perc

Hétméteresek: 3/2, illetve 2/2

Nagyszerűen kezdett a NEKA, hiszen két Aleksza védés után Sisa Erhard szerzett vezetést a 4. percben, Papp Tamás beállóból növelte az előnyt, majd egy újabb bravúros hárítás után Aleksza Tamás talált az üres kapuba. Ugyanezt Stranigg János is megtette, nem véletlen, hogy a 7. percben, 4-0-nál a vendégek edzője máris időt kért. Szerencsére ez sem törte meg a mieink lendületét, és Dely Márton találatával a 8. percben már 5-0-t mutatott az eredményjelző.

A folytatásban is jól működött a védekezésünk, az egriek nem találtak a kapunkba, ugyanakkor Stranigg János, Dely Márton, Kovács Gergő is eredményes volt, ezzel 8-2-re módosult az állás a 12. percben, így következett a második egri időkérés. A 14. percben már második egész pályás gólját szerezte kapusunk, Aleksza Tamás (9-3), Papp Tamás újabb két találatával pedig tovább nőtt a NEKA előnye.

Ezt követően megtorpant a csapat, 11-4-es vezetésünk után négy vendéggól következett, és egy hétméteres is kimaradt. Krakovszki Zsolt révén több mint 10 perces gólcsend után aztán újra betaláltunk, és következett a másik szél és a másik Krakovszki, Bence, aki 13-8-ra alakította az állást. Az utolsó perceket 3-1-re nyerte az Eger, így az első félidő 14-11-es boglári vezetéssel ért véget.

A szünet után felzárkózott két gólra az Eger, de Kovács Gergő keze ekkor sem remegett meg, és 16-13-ra alakította az állást. A vendégek a 40. percben kiegyenlítettek, így Sótonyi László 16-16-nál időt kért. Sisa Erhard büntetője és Kiss Axel szélsőgólja után újra kettővel vezettünk, Palasics Kristóf remek védései után pedig újabb Stranigg gól következett. (20-17)

Újabb Stranigg bomba, és megint három gól volt az előny, 23-19-nél pedig az egriek kikérték harmadik idejüket. Szélsőink, Kiss és Sisa nem hibáztak, 25-21-nél pedig elkezdhettünk bizakodni. Palasics védések, és az első Szeitl gólt követően 26-22 állt az eredményjelzőn, amikor pedig Bendicsek Ákos egy szép összjátékot követően a levegőben érkezve lőtt a hálóba, hatalmas üdvrivalgás tört ki a csarnokban. A NEKA megszerezte első győzelmét a bajnokságban, és két fordulót követően két ponttal áll a tabellán.

Edzői értékelések:

Tóth Edmond (Eger): Maximális elismerésem az ellenfél edzőjének és a csapatának, egy nagyon agilis, jól felkészített együttessel találkoztunk, amire a magyar kézilabda építhet. Ebből remélem, hogy tanulunk mi is. Hiába tudtuk, és készültünk rá, hogy ez lesz az első hazai meccsükön, mégsem éreztük, hogy mennyit kell beletennünk ahhoz, hogy mi ezt a mérkőzést megnyerjük. Sajnos kellett 20 perc, hogy rájöjjünk, hogy ha nem játszunk 120 százalékon, baj lesz, ledolgoztuk a hátrányt, de fordítani nem tudtunk. Bíztam abban, hogy a rutin mellénk áll, de végül az akarat győzedelmeskedett.

Sótonyi László (NEKA) : Köszönöm Edmond elismerő szavait, régóta ismerjük és tiszteljük egymást, tudtuk, hogy az Egernél is olyan munkát végez, hogy ők képesek bárkit megverni. Úgy kezdtük a mérkőzést, ahogy ellett, utána viszont támadásban és védekezésben is jöttek a hibák, ráadásul az ellenfél is változtatott, türelmesen játszott. Döntő volt, hogy a második félidei időkérés után a csapaton belül előjöttek olyan egyéni pluszok, amik átlendítették a csapatot ezen a nehéz időszakon. Fiatalok vagyunk, rutinunk még nincs, de nagyon jó a csapat, jól érzik magukat egymás között a fiúk, egyben vagyunk, mindenki egy célért küzd. A posztokon nem rivalizálás van, hanem segítik egymást a fiúk, ezek pozitív dolgok és előre mutatóak a jövőre nézve.

JÁTÉKOS SZEMMEL:

Palasics Kristóf: Hálás vagyok, hogy egy ilyen csapatban játszhatok, ilyen kerettel edzhetek és ilyen stábbal dolgozhatok. Tényleg jó, hogy ennyire bízunk egymásban és motiváljuk egymást, külön öröm, hogy a kapustársammal ki tudtuk egészíteni egymást. Ezt a munkát kell tovább folytatnunk, mennünk kell lépésről lépésre, tapasztalatot kell szereznünk, mert számunkra minden meccs egy lehetőség a fejlődésre.

fotók: NEKA/Csonka Tamás

< vissza