23

Egyéni tanácsadás a dietetikusoktól

2021. március 02, kedd 18:04 | Tudományos háttér

Új szakaszába lépett a Testnevelési Egyetem és a NEKA közötti együttműködés részeként, 2019 őszén indult „Sporttáplálkozás a jobb teljesítményért” elnevezésű, teljesen újszerű és komplex program. Az eddigi – prof. dr. Martos Éva, a TE Sporttáplálkozás-tudományi Központ szakmai vezetője által megtartott – oktatási célú előadások után a mai naptól személyes találkozókon vesznek részt a sportolók, ahol a dietetikus szakemberektől kaphatnak egyénre szabott tanácsokat, iránymutatást.

–  A tavaly elindult program rendkívül változatos és szakszerű módonavatta be az érintetteket a sporttáplálkozással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókba.Mi volt ennek a kezdeményezésnek a lényege?

– A szervezett elméleti képzések, oktatások, kóstolóval egybekötött receptajánlások, hírlevelek, infografikák valamennyi célcsoportnak, edzőnek, sportolónak, konyhai személyzetnek szóltak egy meghatározott tematika szerint, a sporttáplálkozás speciális szempontjait figyelembe véve. Azt gondoltuk, ha ezeket az alapokat az érintettek elsajátítják, akkor az összességében a teljesítmény javulásához vezet, hiszen a táplálkozást alárendelik a sporttevékenységnek. Ez lényeges kérdés, hiszen a pihenőnapra, a meccs vagy az edzés napjára kialakított megfelelő táplálkozással a teljesítmény valóban jelentősen javítható – foglalta össze a célokat prof. dr. Martos Éva.

prof. dr. Martos Éva előadása

– Az akadémián 140 kézilabdázó él és sportol, mennyire nehéz feladat itt változást elérni?

– Augusztusban kiküldtünk egy kérdőívet az edzők, sportolók, konyhai személyzet számára, hogy értékeljék a programot, mondják el, látnak-e ennek hatására változást, van-e értelme a folytatásnak. Megelégedésünkre a visszajelzések alapján egyértelmű és látványos volt a javulás, mindenki nyitott volt az egészségesebb választék iránt. A gyerekek, akik esetleg látták a jó példát a NEKA-n edzőtáborozó profi sportolóktól is, egyre szívesebben megkóstolják az új ételeket, több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, a majonéz már nem a mindennapos táplálkozás része, a friss saláták is egyre elfogadottabbak. Ez mind indokolta, hogy folytassuk a megkezdett, és kifejezetten a NEKA-ra szabott programot. Ez minta lehet akár a többi akadémia számára is, de azt látni kell, hogy ez hosszú folyamat, nem megy egyik pillanatról a másikra, de a motiváció, hogy jó akarok lenni, eredményes akarok lenni, meggyorsítja a dolgokat.

– Az akadémián két menü közül választhatnak a sportolók. Mennyire tudatos bennük a megfelelő táplálkozásra való odafigyelés?

– Az élelmezésvezető által összeállított étlapokat rendszeresen értékeltük, és javaslatokat tettünk az esetleges változtatásokra. A NEKA kézilabdázói fiatalok, akik különböző táplálkozási környezetből jöttek, más tradíciókhoz szoktak, és kijárnak az iskolába, tehát csak úgy lehet eredményt elérni, ha az egész táplálkozási környezet ezt a változtatást szolgálja. Az oktatás is fontos, hiszen hiába van ott a kínálat, ha nem célzott, tudatos a döntés, ha nem tudja a gyerek, hogy például meccsnapon vagy egy vizsgára készülve mit válasszon magának. Örömmel láttuk az étterem mellett a saját kezűleg kialakított fűszernövénykertet, amely nagyon sokat segít, hiszen az itt elérhető friss zöldfűszer is azt szolgálja, hogy egészségesebbé tegyék az étkezést.

– Ma új szakasz kezdődött a programban, hiszen a sportolók egyénileg találkoztak a dietetikus munkatársakkal. Mi történik ezeken az egyeztetéseken?

– Az egyéni tanácsadás fontos. Az edzők kiválasztottak húsz olyan sportolót, akiknél fontosnak tartották, hogy a testösszetétel megfelelő legyen, többek között izomtömeg-növelésre vagy testzsírtartalom-csökkentésre van szükség, akiknél esetleg a többször jelentkező fáradtság megfelelő táplálkozással vagy folyadékpótlással megszüntethető. A személyes találkozón a szakemberek figyelembe veszik a januári InBody mérések eredményeit, a fiatalok eddigi táplálkozási szokásait, felhívják a figyelmet a legfontosabb hibákra. Ezek a beszélgetések később online vagy e-mail formájában is folytatódhatnak, természetesen attól függően, kinek pontosan milyen segítségre és mennyi időre van szüksége a kívánt cél eléréséhez.

fotók: NEKA/Tompos Gábor

 

 

Galéria

< vissza