14

Egyre könnyebb az együttműködés

2021. augusztus 03, kedd 15:19 | Felmérések

Megkezdődött a lány- és fiúcsapatok fizikai és állapotfelmérése a NEKA-n. Kopornyik Zsolt együttesét az elsők között tesztelték szakembereink. A fiúkon az akadémiák által elfogadott tesztrendszert alkalmazták, többek között mértek lokomotorikus és CODS (irányváltásos) futó gyorsaságot, a térdhajlító és a vállízület be-kirotációért felelős izomcsoportjának maximális erőkifejtését, valamint a funkcionális mozgásmintában a robbanékony erőszintet. A tesztrendszer ezek mellett tartalmaz gyógytornászok által elvégzendő felméréseket is, melyek a fiúk statikai láncában és mozgásában megjelenő gyenge láncszemeket keresik. A tesztek menetéről és sikerességéről Langmár Gergely, a NEKA sporttudományos és egészségügyi csoportvezetője számolt be.

- Szeptemberig az összes NEKA csapatot felméritek, hogy készen álljanak a szezon kezdetére.

- Így van. A tesztelések ezen a héten, illetve a jövő héten zajlanak majd le. Ezek után pedig a játékosok pályán történő mozgásából adódó kinematikai és kinetikai értékeket követjük nyomon.

- Milyennek látod a felmérések folyamatait?

- Azt látom, hogy a csapatok egyre jobbak, egyre jobban teljesítenek. A felméréseken látom az összhangot, együttműködünk mindannyian, az edzőkkel és a stábtagokkal is nagyon jól megy a kommunikáció.

- A játékosok hogyan viszonyulnak a fizikai és állapotfelmérésekhez?

- A gyerekek hozzáállása teljesen megfelelő. Tudják, hogy ezek miért szükségesek és komolyan veszik. A mai sportéletben a tudományos, illetve elméleti háttér és megalapozottság nélkül nem lehet magas szinten teljesíteni, ezért kellenek ezek a felmérések. Mi egy éven belül négyszer teszteljük a játékosokat. A tavaszi és az őszi szezonban is két-két alkalommal, így megfelelő mennyiségű információt és visszacsatolást kapunk a gyerekek állapotáról.

< vissza