27

Elit pályatesztek és felmérések

2019. szeptember 30, hétfő 18:13 | Felmérések

A Magyar Kézilabda Szövetség által elindított Elit Programban részt vevő fiatal tehetségek felmérését végezték el a szakemberek szeptember utolsó napján a NEKA Sportcsarnokban.

Az ország legjobb 15 fiú- és 15 leányjátékosa speciális pályateszteket teljesített, valamint képességfelmérő gyakorlatokat végzett.

A teszteket ezúttal is Hajdu János,a program női, illetve Gyurka János, férfi szakági vezetőjének irányításával végezték a NEKA erőnléti szakemberei. A felmérésekre minden évben szeptemberben és májusban kerül sor, azonos körülmények között, amelyek alapján sztenderd értékek állapíthatók meg és folyamatosan nyomon követhető a kézilabdázók teljesítménye. A játékosok normatív teszteredményeit saját korábbi adataikhoz hasonlítják, és ennek ismeretében dolgoznak ki számukra egyéni fejlesztési tervet.

„Azt a területet, amit gyengének találunk, fejleszteni kell, amiben jó értékek születtek, meg kell tartani. Ahogy eddig, most is szerepelt többek között sprintfutás, bumerángpálya, agilitásteszt, fekve nyomás vagy törzserőmérés a programban, de mértük a fiatalok combhajlítóizom-erejét, a lövőerőt, az irányváltást, dinamikát, robbanékonyságot. A kapusok posztspecifikus gyakorlatokat kaptak, kezdve a reflexfalnál elvégzett feladatoktól a dinamikus láberőmérésen át a csípőlazaság-mérésig. Ezek a fizikai tesztek, kiegészülve a Testnevelési Egyetem által elvégzett laborvizsgálatok eredményeivel, időről időre komplex képet adnak a játékosokról”– mondta el honlapunknak Hajdu János, az Elit Program női szakágának vezetője.

 

< vissza