27

„Ez a konferencia egy kaleidoszkópszerű, színes, sokrétű esemény volt”

2021. szeptember 19, vasárnap 12:40 | Tudományos háttér

Pezsgő hangulatú, sok fontos, érdekes témát felvető és körbejáró tanácskozásként zárult a IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia, amelyet a Testnevelési Egyetem és a NEKA közösen rendezett. A tapasztalatokról, a jövőképről beszélgettünk dr. Sterbenz Tamással, az egyetem rektorával.

– Miben látja a fontosságát annak, hogy a pandémiás kényszerszünet után idén ismét megrendezésre kerülhetett ez a konferencia?

– Ha belegondolok, akkor a hosszú kényszerszünet után ez adott lehetőséget arra, hogy a munkatársaim, az oktatók újra találkozzanak, hiszen a jelenléti oktatás csak most tér vissza az egyetemen. Nagyon sok minden jól működhet a digitális platformokon, de a személyes eszmecseréket nem pótolhatja semmi. Természetesen a tematikák szempontjából is lényeges volt ez a néhány nap, de azt hiszem, az, hogy visszahozta a személyes és kötetlen véleménycserék lehetőségét, most sok mindent felülírt.

– Mennyit adott hozzá az eseményhez az, hogy kilépett az egyetem falai közül, és egy utánpótlás-nevelő bázis is bekapcsolódott a NEKA révén szervezőként és helyszínként?

– Balatonboglár ideális helyszínnek bizonyult, az, hogy kimozdultunk Budapestről, láthatóan nem okozott senkinek problémát, a távolság nem volt akadály. Kicsit tartottam ugyan ez utóbbitól, de jó volt látni, hogy nemcsak a Balaton közelsége miatt volt vonzó a NEKA-ra szervezett két nap, hanem a programok miatt is. Számomra ez a konferencia egy kaleidoszkópszerű, színes, izgalmas, sokrétű esemény volt, nem szigorúan tudományos jellegű, ami azért több szempontból is továbbgondolandó. Például, hogy érdemes ezt az irányt megtartani, de talán jobban elválasztani egymástól a tudományt és a kötetlenebb beszélgetéseket úgy, hogy az előbbire koncentráltabb figyelem jusson, az utóbbi pedig betölthesse a népszerűsítő funkciót is. Öröm volt látni például, hogy sok akadémista is beült az előadásokra, így egy új célközönséget is megtaláltunk.

– Nemrég kinevezett rektorként milyen várakozással volt a SportInnóval kapcsolatban, és ebből mi hogyan teljesült? Milyen mérleget vonna?

– Ahogy korábban is említettem, most volt az első alkalom, hogy sok tanszéki munkatárs személyesen találkozhatott, közvetlenül beszélgethetett, ez része volt a várakozásomnak, és örülök, hogy teljesült. A mérleget pedig valójában egy év múlva tudjuk megvonni, amikor kiderül, hogy a mostani konferencia hatására többen jönnek-e legközelebb, hogy több külföldi partner mutat-e érdeklődést, illetve hogy az innovatív ötletekből mi valósul meg. 

< vissza