14

Felmérések a téli szünet előtt

2020. december 16, szerda 16:47 | Felmérések

Mielőtt a NEKA sportolói a jól megérdemelt téli szünet idejére hazautaznak, a Sporttudományos és Egészségügyi csoport munkatársai elvégezték a szokásos év végi fizikai és állapotfelmérő teszteket. A COVID-helyzet miatt nem beszélhetünk szokványos szezonról, így eltérések lehetnek a korábban megszokott tendenciákban, de van olyan terület, ahol egyértelműen látszik az előrelépés.

A NEKA növendékeinek tesztelése minden évben rendszeres időközökben történik, melynek során többek között mozgásminta-szűrés, állás és vállövvizsgálat, excentrikus Hamstring-teszt, izomertiás erőteszt, dinamikus körülmények között végzett húzás-tolás teszt, és vertikális felugrásos teszt vár rájuk. Ezen kívül a sportcsarnokban 20 méteres sprintteszt, 5-0-5-ös és 5-10-5-ös agility teszt és ingateszt vár rájuk, valamint lövősebesség-mérés is szerepel a programban.

„A korábbi tapasztalatok szerint egy átlagos év végén rögzített adatok általában jobbak voltak, mint a pihenőből visszatérő sportolók eredményei. Ebben az esztendőben januárban teszteltünk, majd jött a karantén miatti leállás, augusztusban újabb teszt következett, és a mostani teszteket tekinthetjük munkából jövő méréseknek. Ugyanakkor az, ha valaki fertőzött volt vagy karanténba került és emiatt nem tudott edzeni, jelentősen befolyásolta az eredményeket. A korábbi eredmények összehasonlítása még nem történt meg, de a mozgásmintában minden növendéknél és csapatnál látunk fejlődést. Természetesen ezúttal is egy adatbázisba kerülnek az értékek, amelyek után vizuális visszacsatolás és kielemzés történik, majd egyeztetünk az edzőkkel” – foglalta össze a decemberi méréseket Langmár Gergely, a NEKA Sporttudományos és Egészségügyi csoportvezetője.

 

Galéria

< vissza