14

Folyamatos felmérésekkel a hatékony felkészülésért

2022. június 03, péntek 09:15 | Felmérések

A NEKA-n rendkívül fontos a sportolók teljesítményének folyamatos monitorozása, ezért a humánkineziológusok napi szinten végeznek felméréseket. A szezon végi rendszeres tesztelések is ezekben a hetekben zajlanak, erről, a működési mechanizmusokról, és a különböző szakmai stábok közti kommunikációról nyilatkozott nekünk Sebestyén Örs vezető humánkineziológus.

-Mi jellemzi a Catapult és a CMJ méréseket?

-A Catapult és a CMJ szinte mindennap használt mérések. A CMJ egy úgynevezett readiness vizsgálat, tehát a gyerekek készenléti állapotát monitorozzuk vele. Azt vizsgáljuk, hogy idegrendszerileg és izomzatilag mennyire állnak készen a terhelésre, valamint az esetleges túlterheléseket is fel lehet ismerni az eredményekből. Az a célunk, hogy ezt vagy akár a későbbi sérülést, kiégést elkerüljük. A másik eszköz a Catapult, ami egy LPS-alapú rendszer. Ezekkel a kézilabdaedzés és -mérkőzés terhelését lehet monitorozni és vizsgálni, tehát, hogy mennyire voltak megterhelőek, intenzívek a feladatok, amit a gyerekek végeztek.

-Szóba került a kiégés és a túlterhelés jelensége, ezek közül mindkettő nagyon komplex háttérrel rendelkezik.

-Egy sportolónál leggyakrabban a monotonitás miatt fordul elő kiégés. De több összetevője is lehet, iskolai vagy magánéleti problémák. A túlterhelés pedig főleg a felkészülési időszakokban történik meg, amikor nagyobb az edzésszám, valamint nagyobb a volumen is. Ha az általunk nyomon követett fontosabb paraméterekben romló tendenciát észlelünk, azonnal tudatjuk a vezetőedzővel, ő dönti el, hogy miben módosít onnantól kezdve az edzéseken.

-Milyen a kommunikáció a különböző szakmai stábok között?

-A csapatmunka nagyon fontos. Szerintem az akadémián mindenki megtalálja a közös hangot a másikkal. Nyilvánvalóan különböző személyiségek vagyunk, de ki lehet ismerni, hogy kinek milyen a kommunikációs stratégiája, ezeket össze kell csiszolni minden esetben. A vezetőedző áll legfelül, annak kell érvényesülni, amit ő elfogad, és azokon a csatornákon kell megközelíteni, ahol nyitott és hajlandó a kommunikációra.

< vissza