14

Folyamatosan fejlesztik tudásukat a NEKA gyógytornászai

2023. október 11, szerda 15:02 | Rehabilitáció

Két új kolléga, Szilágyi Zsanett és Lampert Bálint csatlakozott a szezon előtt a NEKA gyógytornászcsapatához, az aktuális feladatokról, illetve az idénybeli kezelésekről, felmérésekről Békési-Szalay Bernadett vezető gyógytornásszal beszélgettünk.

– A mögöttünk hagyott szezon után az adminisztratív feladatok kerültek előtérbe – mondta Békési-Szalay Bernadett vezető gyógytornász. – Aztán a következő idény előtt elkezdjük a felkészülést, megbeszéljük, ki, melyik csapatnál fog dolgozni és meghatározzuk az új céljainkat, miben kell fejlődnünk. A két NB I-es csapatnál júliusban indul a munka, így velük együtt a hozzájuk tartozó gyógytornászok is már az akadémián vannak. A többi csapat augusztusban tér vissza, így velük akkor kezdjük el a szezoneleji felméréseket és a munkát. Addig viszont folyamatosan képezzük is magunkat. Minden kolléga tanul, fejleszti magát, hogy a lehető legjobb tudása szerint végezze a feladatait.

– Minden szezonkezdés más. Nagy általánosságban elmondható, hogy a régebbi játékosok ismerik a rendszert, és aki tud bármilyen fejlesztendő problémáról, azonnal jelentkezik a gyógytornászánál.

– Akiknek még új ez a szisztéma, azoknak kell egy kis idő, mire belerázódnak és mernek minket keresni – tette hozzá Békési-Szalay Bernadett. – Ilyenkor inkább még a prevención van a hangsúly, s szerencsére nincsenek nagyobb sérülések.

– A felmérések, tesztek után is irányítanak a gyógytornászokhoz sportolókat.

– A képesítésünk magában foglalja azt, ismerjük fel, mikor, milyen terápiát kell alkalmaznunk – felelte. – Ehhez hozzá jönnek még a kiegészítő képesítések/tanfolyamok, melyek nagyobb eszköztárat szolgáltatnak nekünk. Ha pedig sérülés miatt jelentkeznek nálunk a kézilabdázók, akkor az orvosi utasítások alapján zajlik a kezelés.

– Szezon közben sem unatkoznak a NEKA gyógytornászai, folyamatosan érkeznek hozzájuk az akadémisták.

– A munkánk nagy részét a kezelések teszik ki, ami a prevenciót és a rehabilitációt is magában foglalja – avatott be a részletekbe a vezető gyógytornász. – Évente három felmérés van, ezeknek a levezénylése és a kiértékelése is a feladatunk. Ezenfelül folyamatosan kommunikálunk az adott csapat stábtagjaival, protokollokat és cikkeket írunk. Érkeznek hozzánk szakdolgozatos hallgatók, velük is foglalkozunk, s ahogy már említettem, nagy hangsúlyt fektetünk a saját képzésünkre egyénileg és csapatban is. Emellett két kolléga éppen a mester-képzését végzi.

– Az éppen futó szezont két új gyógytornásszal kezdték meg, miután az egyik szakember a saját sportágában szeretett volna dolgozni és kapott egy lehetőséget, amivel élt. Egy kolléganő pedig anyai örömök elé nézett májusban.

– Így július elsejétől Szilágyi Zsanett és Lampert Bálint csatlakozott a csapatunkhoz – elevenítette fel. – Mindkettőjüknek ismerős volt már a közeg, hiszen Zsani korábban szakdolgozat-pályázatot nyert nálunk, amit nálam írt, míg Bálint az előző évben a nyári gyakornoki-pályázatot nyerte el. Mindketten nagyon ügyesek és százhúsz százalékon teljesítenek. Nagyon örülünk, hogy csatlakoztak hozzánk!

A gyógytornász-team tagjai: Békési-Szalay Bernadett, Békési Ádám, Furján Márk, Kracz Igor, Szilágyi Zsanett, Lampert Bálint.

Fotók: Tompos Gábor

< vissza