27

Gyorskorcsolyázó-edzőtábor a NEKA-n

2022. május 23, hétfő 21:20 | Nemzetközi edzőközpont

Május 16-27-ig Balatonbogláron edzőtáborozik a magyar nagypályás gyorskorcsolya-válogatott. A hattagú keret Kóti Gábor edző irányításával végzi az edzéseket és készül a következő szezonra. A Magyar Országos Korcsolya Szövetséggel való együttműködés keretében már több válogatott választotta a felkészülés helyszínéül a Nemzeti Kézilabda Akadémiát, amely nyugodt körülményeket biztosít a színvonalas munkához.

Három férfi és három női versenyző alkotja a nagypályás gyorskorcsolyázó válogatottat, amely egy hónapja kezdte el a felkészülést, így a balatonboglári az első edzőtábor, ahol elsősorban kerékpáros edzéseket tartanak, de speciális szárazedzések – korcsolyázó gyakorlatok, interval futóedzés- és kondicionáló edzések is szerepelnek a programban.

Jellemzően minden nap kétszer edzünk, ma például a délelőtti magas intenzitású futóedzést követően 100-120 kilométeres tekerés vátr a versenyzőkre. Jelenleg általános erőfejlesztő időszakban vagyunk, de mivel kicsit átalakult a válogatott, sok minden változott, mentálisan és pszichésen is újraépítjük ezt az egészet. Megtanulunk együtt dolgozni és egymásra hangolódni – beszélt az elmúlt napokról Kóti Gábor, a válogatott edzője.

– Milyen a hangulat itt az edzőtáborban, mennyire motiváltak a sportolók?

– Alapvetően nagyon profi a csapat, most is épp azért vagyunk itt, hogy elmélyítsük azt a tudatosságot. amit már tavaly elkezdtünk építeni. A nagypályás gyorskorcsolyában a távokon elért egyéni legjobb eredményeket mérni lehet, ez egy nagyon jó viszonyítási alap számunkra, bízunk abban, hogy ebben a szezonban is mérhető lesz a fejlődés. Nagyon elégedettek vagyunk a NEKA-n rendelkezésre álló körülményekkel, a termek, az atlétikapálya, a konditerem tökéletes számunkra, a Balaton-parti szállást imádjuk. Viccesen azt szoktuk mondani, hogy ha épülne itt egy gyorskorcsolyapálya, mi már haza sem mennénk.  

– A gyorskorcsolyázók olimpiai sikereinek mennyire van pozitív hatása a nagypályás szakágra?

Abszolút érezzük ezt minden területen, egyfelől az anyagi oldalát említem, hiszen jobb körülmények között dolgozhatunk, másfelől minket is motivál az ő eredményük. Magyarországon nincs nagypálya, ezért általában mindig külföldön kell edzenünk, ennek ellenére a hat versenyző, aki most itt van Balatonbogláron, a világ legjobb húsz korcsolyázója között van a saját korosztályában. A nemzetközi versenyeken jól szerepeltünk, Mercs Abigél és Bejczi Botond Balázs az egyetemi világbajnokságon második lett váltóban, Bödei Bálinttal pedig Abigél junior Világkupán szerzett bronzérmet vegyesváltóban. Természetesen a következő szezonban cél a fejlődés és az előrelépés. 

Galéria

< vissza