14

Gyorstollaslabda-válogatottak a NEKA-n

2024. július 07, vasárnap 21:49 | Utánpótlás

Július 4-től 7-ig a Balatonboglári Tenisz Centrum adott otthont a VII. Gyorstollaslabda Európa-bajnokságnak. A versenyen 15 ország 250 versenyzője indult, akik látványos mérkőzéseket vívtak egymással. Az Eb-n résztvevő magyar és horvát válogatott szállását és ellátását a NEKA biztosította, a pályákhoz közeli létesítmények könnyen és gyorsan megközelíthetők voltak a sportolók számára.

A magyar válogatott végül az Európa-bajnokság éremtáblázatának harmadik helyén végzett, 5 arany-, hét ezüst- és 13 bronzéremmel zárt.

Ahogy Kozári Gyula, a hazai szövetség elnöke fogalmazott, minden ideális volt a NEKA-n a szállással és étkezéssel kapcsolatban, és a verseny helyszíne is könnyen megközelíthető volt. 

A gyorstollaslabda (angolul: crossminton korábban speed badminton, speedminton) a tollaslabda háló nélküli változata, olyan sport, mely más ütős sportok, például a tenisz, tollaslabda, illetve a squash elemeit kombinálja. A sportot ma már világszerte játsszák. Mivel nincsen háló és speciális pályaigénye sem, ezért teniszpályán, utcán vagy akár tengerparton is lehet játszani. A pálya két, egymástól 12,8 méterre lévő, 5,5 x 5,5 méteres négyzetből áll. Egy fél teniszpálya nagyságú területen lehet játszani. A játékteret speciális szalagokkal jelölik ki.

Az ütő inkább a squash-ütőre hasonlít, mint a badmintonütőre, hossza 58 és 61 cm között van. A labdát speedernek hívják, kisebb, nehezebb, és messzebbre repül, mint a hagyományos tollaslabda, így a széllel szemben is ellenállóbb.

Galéria

< vissza