27

Harminc éve Dániában

2022. április 22, péntek 08:45 | Nemzetközi edzőközpont

A Hellebjerg Idrætsefterskole nevű dán akadémia U17-es leánycsapatával játszott edzőmérkőzést csütörtökön a NEKA serdülőegyüttese Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémia Sportcsarnokban. A találkozót a mieink nyerték 31-22-re, de az eredményen túl természetesen a gyakorlás volt a cél mindegyik fél számára. A NEKA-s lányok végig magabiztosan vezettek, a meccs vége felé haladva pedig folyamatosan nőtt az előnyük. Hajdu János sportszakmai vezető régi kapcsolatot ápol a Dániában élő egykori profi magyar kézilabdázóval, Mezei Hajnalkával, aki már több alkalommal szervezett látogatást és edzőmeccset dán csapatoknak.

A dán U17-es csapat Magyarországra történő utazását is Hajnalka intézte, kézilabda-pályafutása után ugyanis utazási irodát hozott létre, amely kifejezetten sportcsapatok utaztatásával, más akadémiákon történő látogatások megszervezésével foglalkozik:

„Az utazási irodámon keresztül hoztam ide a Hellebjerg Idrætsefterskole akadémia legjobb csapatát. Nagyon jó kapcsolataim vannak, így könnyen meg tudom szervezni az ilyen alkalmakat, Hajdu Janit is már nagyon régóta ismerem.”

Hajnalka harminc éve Dániában él, ő volt az ország első női profi szerződéssel rendelkező kézilabdázója. A korábbi válogatott sportoló szerint először nehéz volt beilleszkedni az ottani társadalomba, később azonban feltalálta magát.  

„Dániába 1992-ben kerültem ki, s végül ott maradtam, kézilabda akadémián oktattam kilenc évig. Közben olyan mai dán sztársportolókat tanítottam, mint Mikkel Hansen és Niklas Landin Jacobsen. Az 1992-93-as szezonban én voltam az egyetlen külföldi játékos Dániában, a csapattársaim pedig az edzéseken mindig azt mondták, fáradtak ahhoz, hogy angolul beszéljenek, így sok kommunikáció sajnos nem volt köztünk. Később a férjem segített rengeteget a beilleszkedésben, illetve a dán nyelv megtanulásában is” – emlékezett vissza Mezei Hajnalka, egykori magyar válogatott kézilabdázó.

 

 

< vissza