14

„Hasonló kihívásokkal szembesülünk”

2022. január 17, hétfő 19:20 | Tudományos háttér

„Új határok a sporttudományban és a gyakorlatban” címmel rendeztek kétnapos nemzetközi konferenciát csütörtökön és pénteken Pécsen, a Rátgéber László Nemzeti Kosárlabda Akadémián. Az eseményen prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a NEKA sporttudományos és szakmai főigazgatója is részt vett, aki a tudományos szemlélet gyakorlatba való átültetéséről tartott előadást. Mocsai Tamás pedig egy kerekasztal-beszélgetésen osztotta meg véleményét a nyilvánossággal a sportakadémiai modell sajátosságairól. A Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ által rendezett konferencia után egy interjúban számolt be a szakmai programsorozaton elhangzott eredményes eszmecserékről és az akadémiák kihívásairól.

– Milyen érzés volt belelátni egy mondhatni, teljesen más világba: a kosárlabdázásba?

– A konferenciára neves szakembereket hívtak meg, akik online vagy személyesen vettek részt a diskurzusokon, előadásokon. Én egy kerekasztal-beszélgetésen voltam jelen dr. Sáfár Sándor sportakadémiákért felelős miniszteri biztossal, Liszkai Dezsővel, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia akadémiaigazgatójával, Stojan Ivkoviccsal, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányával és Székely Norberttel, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányával. Nagyon érdekes, élményekkel teli értekezés volt, bepillantást nyerhettünk a kosárlabdaedzők és a társtudományok képviselőinek gondolataiba, tapasztalataiba.

– Miért fontos, hogy a különböző sportágakra fókuszáló akadémiák kapcsolatban legyenek egymással?

– Úgy gondolom, hogy a sportágak között az utánpótlásképzésben sok hasonlóságot találni. Ezekkel az intézményekkel hasonló kihívásokkal szembesülünk. A szakmai egyeztetés, amely ezen a konferencián is nagy szerepet kapott, mindannyiunkat segítheti. Ezek által jobban tudunk bizonyos helyzeteket kezelni, hatékonyabban működhetünk. Mindig izgalmas számunkra, hogy más sportágakban hogyan képzik a fiatalokat, s közben milyen hozzáállást, eszközöket, módszertant alkalmaznak. A lényeg, hogy minden ilyen intézményben a tehetség áll a középpontban.

– A Rátgéber László Nemzeti Kosárlabda Akadémia és a NEKA között már régebb óta fennáll az együttműködés.

– Valóban, sőt, a szervezet szakemberei szeptemberben még az általunk megrendezett 4. Sport és Innováció Nemzetközi Konferenciára is ellátogattak. Ott szintén volt lehetőségünk megosztani egymással a tapasztalatainkat és a tudásunkat. Fontosnak tartjuk, hogy bizonyos kérdésekben folyamatosan, illetve több szinten egyeztessünk.

 

Galéria

< vissza