14

Hasznos ismereteket szereztek

2022. január 26, szerda 12:10 | Tudományos háttér

A sporttáplálkozásról és az étrend-kiegészítőkről tartott előadást a Nemzeti Kézilabda Akadémián Somogyi Sára táplálkozástudományi szakértő és Németh Sándor termékspecialista, akik a NEKA egyik, Európa-szerte elismert szakmai partnerétől, a BioTechUSA szakértői csoportjából érkeztek. A kiegyensúlyozott étkezésről és a szükséges vitaminok, zsírok, szénhidrátok, illetve ásványi anyagok beviteléről a férfi NB I-es és a női NB I/B-s csapatnak számoltak be.

Somogyi Sára, aki jelenleg végzős dietetikus hallgató, Sporttáplálkozás című előadásában hasznos étkezési tanácsokkal látta el a NEKA növendékeit. A nekünk adott interjúban pedig ismét kiemelte az ételek összetételének és elkészítési módjának fontosságát:

„A prezentáció legfőbb üzeneteként kiemeltük a zöldségfogyasztás fontosságát, valamint felhívtuk a figyelmet a zsíros vagy zsírban készült ételek és a só használatának mellőzésére. Ez nagyon egyszerűen hangzik, de lényegében ez az egyik alapja a kiegyensúlyozott, egészséges étkezésnek. Persze a sportolók életében emellett óriási jelentőséggel bír az edzések előtti és utáni tápanyagbevitel, azok alkalmával sem mindegy, mi kerül az asztalra. Nekik nemcsak az egészségük szempontjából kell odafigyelniük az ételekre, hanem a teljesítményük fokozása miatt is.”

A BioTechUSA változatos és kizárólag válogatott alapanyagokból készülő termékeiről Németh Sándor beszélt, aki tizenhat éve dolgozik a BioTechUSA-nál és fontosnak tartja az új termékek fejlesztését az amatőr sportolók és a profik számára is:

„A készítményeinket alapvetően mindenki fogyaszthatja olimpikonoktól a civilekig. Természetesen látni kell, hogy ki milyen terheltségi szinten van, hányszor edz egy héten. Az amatőr sportolóknak heti két edzés mellett elég a multivitamin, az aminosav és a fehérje. Egy profinál azonban sokkal nagyobb az igénybevétel, így más összetételű, nagyobb dózisú vitamincsomag szükséges. A reggeli és az esti mozgás után is különböző fehérjéket javaslunk számukra. A hangsúly főképp azon van, hogy az edzés közben kiadott energiát ezek a termékek visszaszolgáltassák a szervezetüknek.”  

A prezentációk természetesen biztonságos keretek között zajlottak, hiszen mindenki betartotta a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedéseket.

< vissza