20

Holland korcsolyázók a NEKA-n

2022. szeptember 22, csütörtök 16:39 | Nemzetközi edzőközpont

A 2017-ben alapított Team IKO gyorskorcsolya egyesület tagjai együtt készülnek az új szezon kihívásaira Balatonbogláron, a NEKA edzőközpontjában. Mocsai Tamás a NEKA ügyvezetője is köszöntötte a hollandiai vendégeket, Erik Bouwmant, a csapat edzője pedig röviden nyilatkozott is honlapunknak.

– Holland korcsolyázók készülnek Balatonbogláron, hogyan került képbe a NEKA?

– A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséggel vettem fel a kapcsolatot, és az egyik edző ajánlotta nekem a NEKA-t, mint lehetséges felkészülési helyszínt. Két hónappal ezelőtt eljöttünk Magyarországra, hogy közelebbről is megismerkedjünk az itteni lehetőségekkel. és le voltam nyűgözve, ugyanis itt minden adott ahhoz, hogy a lehető legjobb körülmények között készüljünk fel az előttünk álló szezonra. A szállás, kondicionáló terem, valamint a környezet is ideális, könnyedén össze tudjuk hangolni az edzéseket, és a pihenést. Sok kerékpáros edzés is szerepel a programban, a Balaton közelsége még különlegesebbé teszi ezt a pár napot.

– Hogy néz ki a csapat napi programja?

– Nagyon változó, hiszen más-más távokban és számokban indulnak a versenyzőink. Vannak rövid- és hosszútávú gyorskorcsolyázóink, valamint sprinterek is, ezért külön programokat követünk. Kondicionáló edzések, kerékpározás és más specifikus gyakorlatok váltják egymást. Fontos, hogy nyugodt környezetben tudunk minden feladatot elvégezni és itt a NEKA-n ez adott. Csapatunk több tagja innen egyenesen már versenyre megy majd, ezért is különösen hasznos az itt eltöltött idő.

– Kik alkotják az itt edzőtáborozó csapatot?

- Nem szeretnék senkit sem kiemelni, de fontos megemlíteni, hogy itt készül a szezonra Bart Swings, aki 2022-ben, a pekingi téli olimpián aranyérmet szerzett tömegrajtban, ezzel Belgium első aranyérmét szerezte 75 év után. Neki ez az utolsó felkészülése a szezonra, jövő héten már a berlini maratonon fog szerepelni. Marten Liiv egyike azoknak az észt gyorskorcsolyázóknak, akik a legmagasabb nemzetközi szinten vannak jelenleg. Eredményei között 2021-ben világbajnoki ötödik helyezés 1000 méteren, valamint 2022-ben Pekingben a téli olimpián megszerzett hetedik hely szerepel. Mellettük persze sokan vagyunk még itt, és több fiatal tehetséges holland gyorskorcsolyázó itt van velünk Balatonbogláron. Nagyszerűen érezzük itt magunkat és remélem a jövőben is itt fogunk majd felkészülni az előttünk álló kihívásokra.
 

Galéria

< vissza