06

Humánkineziológia a gyakorlatban

2019. május 08, szerda 16:54 | Rehabilitáció

A Testnevelési Egyetem humánkineziológus hallgatói szakmai gyakorlatuk keretében Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémián jártak május elején.

A NEKA az egyetem partnereként lehetőséget teremt arra, hogy a hallgatók a gyakorlatban is megismerkedhessenek azokkal a munkakörökkel, amelyekre a képzés során felkészítik őket. Az akadémián három nemrég végzett, vagy jelenleg is a Testnevelési Egyetemen tanuló humánkineziológus, erőnléti és rehabilitációs edző dolgozik. Az ő példájukon keresztül a diplomamunkájuk megvédésére készülő hallgatók láthatták, milyen tág lehetőségeket rejt ez a terület, milyen feladatokat kell ellátni, és a jövőben hol, milyen munkakörökben tudják kamatoztatni megszerzett tudásukat.

Ahogy a Testnevelési Egyetem Kineziológia Tanszékének vezetője, dr. Rácz Levente a látogatás jelentőségéről elmondta: a humánkineziológus-jelöltek az iskolapadból rögtön a valós életbe csöppentek, ami rendkívül hasznos volt a számukra:

„Az egyetemi gyakorlat természetesen nem »éles« körülmények között zajlik. Ezzel szemben a NEKA-n pontosan látható, hogy akik az élsportban, az utánpótlássportban dolgoznak, hogyan boldogulnak azzal a tudással, amit azon az egyetemen szereztek, ahová ők is járnak.”

A rendkívül változatos, egynapos program során a hallgatók először Szücs Martin erőnléti edzését tekintették meg, majd meghallgathatták a Catapult rendszerről tartott előadást, amely interaktív beszélgetéssé alakult át. A NEKA rehabilitációs részlegének működéséről Soós Ivett humánkineziológus és Tóth Péter Zoltán gyógytornász segítségével kaptak átfogó képet a vendégek, míg Szabó András László az általa vezetett egészségügyi és sporttudományos csoport működéséről beszélt, felvázolva, milyen rendszerben, milyen struktúra mentén dolgoznak. A hallgatók a sportcsarnokban megtekintettek egy stabilizációs és mobilizációs tréninget, majd a teljesítménymonitoring rendszer működését láthatták egy férfi ifjúsági bajnoki mérkőzés közben.

Galéria

< vissza