12

Igazi karaktereket kell találnunk

2020. július 22, szerda 10:27 | Utánpótlás

Az elismert szakember, Perger Zsolt kapusedzőként dolgozik mostantól a Nemzeti Kézilabda Akadémián. A korábbi 86-szoros válogatott hálóőr sikeres játékos volt, és edzői pályafutása során több neves itthoni és külföldi klubnál vállalt szerepet, míg Balatonbogláron a fiú és lány kapusok képzéséért felel majd.

A NEKA új kapusedzője, Perger Zsolt már megtartotta az első edzéseket az akadémián, ezt követően a célokról, feladatokról is beszélt.

„A NEKA U15-ös és ifjúsági fiú kapusaival, valamint a legkisebb lányokkal kezdem el a munkát. Először meg kell ismernem a gyerekeket, és egyeztetek a vezetőedzőkkel. Azt gondolom, hogy a fiataloknak elsősorban az alapokat, a helyezkedést, az alapállást kell megtanulniuk, a különböző mozgásokat, ezt követően a többi motorikus képesség már könnyebben fejleszthető. Én szeretem, ha jó hangulatban telnek az edzések, ha közvetlen a viszonyom a játékosokkal, hiszen úgy gondolom, a tiszteletet meg lehet adni tegeződve is, később pedig akár már egy szemvillanásból is megérjük egymást.”

Arról, hogy az eddigi tapasztalatai alapján kiből lesz jó kapus, kivel könnyebb dolgozni, így vélekedett:

„A lányokkal könnyebb az edzésmunkát végrehajtatni, fegyelmezettebbek, viszont a mérkőzéseken több segítség kell nekik, a fiúk általában önállóbbak. Azokat a karaktereket kell megtalálnunk a fiatalok között, akik győztes típusok, akik vezérek, és adott esetben a pályán el tudnak dönteni mérkőzéseket. Nem feltétlenül szükségesek a különleges képességek, ha valaki szorgalmas, akarja, csinálja, sikeres lehet. Jó példa a korábbi NEKA-növendék, a jelenleg a Ferencvárosban védő Győri Kristóf, aki nem túl magas, de megvan benne a zsiványság; ő megy, harcol, küzd, és ki is vívta a helyét az NB I-es csapatban. Igyekszünk mindenkiből kihozni a maximumot, reméljük, Kristófnak lesz méltó utódja, akár az öccse, az akadémiára most bekerült Nándor személyében.”

Perger Zsolt neve jól ismert a kézilabdasport világában, hiszen az ötvenéves, korábbi válogatott kapus az Elektromos, a Pick Szeged, a Fotex Veszprém, a Százhalombattai KE, a Gyöngyösi FKK, az FTC vagy a PLER csapatait erősítette, de védett Spanyolországban és Svédországban is. Edzőként többek között Dunaújvárosban, Csurgón, illetve a PLER-nél dolgozott, ettől a szezontól pedig a NEKA szakmai stábját erősíti.

fotók: NEKA/Tompos Gábor

Galéria

< vissza