2020. április 28, kedd 16:32 | Tudományos háttér
– Mi volt a cél ezzel az összeállítással?
– Szerettünk volna a gyerekeknek segíteni az otthoni étkezések kialakításában, figyelembe véve az egészséges táplálkozás szempontjait. Egyfelől készítettünk számukra egyfajta étlapot, másrészt receptúrát adtunk, ami megkönnyíti a dolgukat bevásárláskor, hiszen fel van írva, milyen alapanyagokra van szükség egy-egy étel elkészítéséhez. Olyan ételeket válogattunk össze, amelyek az immunrendszert erősítik, ez nagyon fontos ebben a helyzetben. Igyekeztünk az erősen hőkezelt alapanyagok helyett inkább friss dolgokat ajánlani.
– A menüsort a Testnevelési Egyetem dietetikusai is látták és ajánlásokat tettek.
– Valóban, a prof. dr. Martos Éva által vezetett csoport elsősorban a megfelelő kalóriabevitelt számolta ki, figyelembe véve azt, hogy a napi két edzéshez, mérkőzésekhez szokott sportolóink most nincsenek olyan igénybevételnek kitéve, mint egy NEKA-n megszokott átlagos napon. A tanácsaik alapján volt, amin változtattunk kicsit, vitamindúsabb, kevésbé megterhelő ételeket választottunk.
– Érkezett-e visszajelzés a gyerekektől az otthoni, megváltozott étkezési szokásokról?
– Nem sok hírünk van a távol lévő akadémistákról, de aki a szívére teszi a kezét, maga is tudja, hogy ilyen helyzetben többet eszik, mint általában. Az időt sokszor valami nassolnivalóval ütjük el, ráadásul hetek óta nincs lehetőség a megfelelő mozgásra, nem kapja meg a szervezet a korábban megszokott terhelést. Ebben a nehéz helyzetben próbáltunk napra lebontott étrendet küldeni a fiataloknak, és felhívni a figyelmüket a mértékletességre. A desszerteknél is egészséges hozzávalókat ajánlottunk számukra.
– Hétvégén néhány érettségiző növendék visszatér az akadémiára, az ő étkezésük hogyan zajlik majd?
– Természetesen minden egészségügyi és biztonsági előírást betartunk, a diákok külön asztalnál ülnek majd az étteremben, mindenkinek egyénileg tálaljuk fel az ételt, egyszóval igyekszünk az érintkezéseket minimálisra csökkenteni.