20

Jégkorong módszertani szakmai nap a NEKA-n

2022. június 14, kedd 11:00 | Tudományos háttér

Első alkalommal rendezett szakmai napot a Jégkorong Módszertani Központ, amelynek programjain közel ötven vendég vett részt. A Nemzeti Kézilabda Akadémián megtartott egész napos rendezvényen a témák elsősorban az egységes jeges és száraz tesztrendszerhez kapcsolódtak, amellyel a többi akadémiának és klubnak szeretnének segíteni. Küldetésükről és az első szakmai nap jelentőségéről Fekti Istvánt, az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia igazgatóját kérdeztük.

– Miért a NEKA lett a Jégkorong Módszertani Központ első szakmai napjának helyszíne?

– Székesfehérváron jelenleg infrastrukturálisan nincs lehetőségünk egy igazi, minőségi rendezvénynek otthont teremteni. Frekventált helyen szerettünk volna szerepelni, amely megadja a lényegét az egész elképzelésünknek. A NEKA kézenfekvő ötletnek tűnt, előzetesen bejártuk az itteni épületeket is, és látjuk, hogyan fejlődik az infrastruktúrája.

– Milyen témák köré csoportosultak az előadások?

– Az egységes jeges és száraz tesztrendszer bevezetése került górcső alá. Ezzel szerettünk volna egy olyan normarendszert felállítani, amelyet a nemzeti akadémiák és a Magyar Jégkorong Szövetség kisebb-nagyobb klubjai is átvesznek. Ez mindenki számára jól használható adatnyerő bázis lehet.

– Hogyan működik a módszertani központ?

– Igazából mi is most tanuljuk ezt. Megvan, hogy mit vár el tőlünk a minisztérium, milyen feladatokat kell teljesítenünk. A NEKA-nál és a Puskás Akadémiánál próbáltuk feltérképezni, hogy számukra mit jelent ez az egész, és hogy melyek lehetnek azok a közös csatlakozási pontok, amelyeket be tudunk kapcsolni a saját rendszerünkbe. A négy nemzeti akadémia között a jégkorong sportágban nagyon szoros az együttműködés, sőt, most a székely akadémia is képviselteti magát itt. Biztosan tudunk majd haladni.

– Mi a módszertani központ küldetése?

– Szeretnénk egyfajta katalizátor szerepet betölteni a magyar jégkorongsportban, hogy minél több általunk használt módszerrel és a tapasztalatainkkal is megismertessük a többi klubot. Célunk, hogy a sportágunk fejlődni tudjon. Fontos az „együtt dolgozás”, a más módszertani központokkal és a hazai jégkorongsport klubjaival, csapataival való partneri viszony – nyilatkozta Fekti István igazgató.

Galéria

< vissza