06

Küzdeni és soha fel nem adni

2021. július 24, szombat 11:21 | Nemzetközi edzőközpont

Négy karatecsapat tagjai vizsgáztak szombaton a NEKA Sportcsarnokban. A 6 és 50 év közötti sportolóknak három óra állt rendelkezésükre, hogy megmutassák, mit tudnak. Közben mestereik folyamatosan figyelték minden mozdulatukat és értékelték a teljesítményüket. Arról, hogy milyen emberi tulajdonságok szükségesek ahhoz, hogy valaki sikeres legyen ebben a sportágban, Pantelics Péterrel, az egyik mesterrel beszélgettünk.

- Jelenleg 180 karatés edzőtáborozik a NEKA-n. Honnan érkeztek a sportolók?

Pantelics Péter: Nagyjából az ország minden tájáról. Javarészt Répcelakról, Budapestről, Tarjánból, Debrecenből, Kapuvárról és Hajdúszoboszlóról. 11 klub képviseli magát itt, a NEKA edzőtáborában.

- Nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is hatalmas sikereket értetek el eddig.

Pantelics Péter: Van egy junior világbajnokunk, emellett pedig több mint 40 Eb-s helyezésünk. De van egy bronzérmesünk is a japán Dream Cup-ról. Ott az európaiak nem igazán szoktak dobogós helyezéseket elérni, de nekünk sikerült.

- A weblapotokon az áll, hogy céljaitok közt nemcsak a karate tudományának átadása, hanem a közösségépítés és az élet különböző területeire való felkészítés is szerepel. Utóbbi alatt pontosan mit kell érteni?

Pantelics Péter: Szeretnénk megtanítani a gyerekeket a helyes táplálkozásra, valamint a környezettudatosságra is, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk. Fontos, hogy tudják, vigyázniuk kell egymásra és mindenre, ami körülöttük van.  

- Sorolj fel 3 olyan emberi tulajdonságot, amelyek elengedhetetlenek a karatéhoz.

Pantelics Péter: Az őszinteség, a becsület és az önismeret. Azt is szeretném megemlíteni, hogy csupán a tehetség nem elegendő ehhez a sporthoz. Küzdeni kell és kitartani, menni a kijelölt úton. Az embernek mentálisan, fejben is nagyon ott kell lenni.

A karatecsapatok – köztük a vizsgázó Répcelaki Rakurai, a Budai Harcművész SE, a Castrum Sport Club Kapuvár és az Ippon Kyokushin Karate Egyesület – július 20. és 25. között edzőtáboroznak a NEKA-n.

< vissza