14

Megjelent a Kézilabda MódszerTan második száma

2022. február 02, szerda 11:17 | Tudományos háttér

A Kézilabda-specifikus Módszertani Központ tavaly indította útjára azt a szakmai kiadványt, amely a hazai kézilabdázásban egyedülállónak mondható. Kifejezetten a sportágra vonatkozó szakmai anyagokon túl a sport általános tendenciáit is érintik a szerzők.

Ami viszont talán a legfontosabb: egy olyan platformot teremt a módszertani elvek közreadásának, a tudományos alapú vizsgálatok publikálásának, illetve a tapasztalatok megosztásának, amely eddig még hiányzott a palettáról. Az időszakos kiadvány második száma a napokban jelent meg, tizennégy írással az oldalain. A tartalomban kifejezetten aktuális témákat találhatunk, hiszen időről időre napirendre kerül a kiválasztás fontossága, illetve azt sem hagyhatjuk még figyelmen kívül, hogy a Covid milyen nehézségeket okoz a versenyeztetésben vagy éppen a mentális felkészítésben. Utóbbi témát érinti Kárpáti Krisztián írása a túlversenyeztetés veszélyeivel kapcsolatban, illetve Baky Dániel pszichológus, valamint dr. Tállay András és dr. Lohner Balázs orvosi összefoglalója az olimpia tanulságaira alapozva.

A kiválasztási folyamatról Hajdu János és ifj. Kiss Szilárd írt cikket, amelyhez kapcsolódóan a tudományos felmérésekről szóló anyagot jegyez Langmár Gergely, a NEKA sporttudomány csoportjának vezetője. Érdekes az az összefoglaló is, amit dr. Kersch Ferenc, a NEKA jogász végzettségű sportigazgatója írt a nevelési költségtérítés kapcsán, hiszen ezek a kérdések főleg az utánpótlást nevelő klubokat érintik érzékenyen.

A kiadvány belső terjesztésű, cikkei azonban folyamatosan elérhetőek válnak a módszertani központ honlapján digitális formában is. (Honlapunk fő oldalán a menüsorban  található közvetlen link a neka-mk.hu-ra.)

< vissza