19

Mentális képességek a fókuszban a szakmai konferencián

2023. május 18, csütörtök 17:27 | Oktatás, képzés

Már lehet jelentkezni a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ és a NEKA közös szakmai konferenciájára, amelynek a tematikája „A mentális képességek jelentősége a sportban – miként léphetjük át a korlátainkat” lesz. Az eseményre június 14-én, csütörtökön Balatonbogláron kerül sor.

Miután a sportági felkészítés mellett egyre több hangsúlyt kap a sportolók mentális állapota, ezért döntött úgy Mocsai Tamás, a KMK ügyvezetője, hogy a soron következő szakmai fórumot ennek a kérdéskörnek szentelik. A szakmai konferencia ezúttal túllép a kézilabdasport keretein, és a program túlnyomó többségében az életből vett példák alapján járják körbe a kérdéskört. Személyes sportolói és edzői pályafutásokra tekintenek vissza az érintettek segítségével, ahol mindig tetten érhető volt az a mentális plusz, amely a sikerhez vezetett. Így például Mocsai Lajos azt a drámai helyzetet és a krízismenedzselést igénylő hátteret idézi fel, amikor a Telekom Veszprém kézilabdacsapatának edzőjeként a néhány nappal azelőtt meggyilkolt Marian Cosma elvesztése okozta sokkban kellett kiállniuk a spanyol Ademar Leon ellen a Bajnokok Ligája meccsen, és arattak győzelmet.

Madaras Norbert, kétszeres olimpiai és világbajnok vízilabdázó, a sportági szakszövetség mai elnöke a nagy tornagyőzelmek hátteréről beszél majd, hogy mi segítette és mi gátolta mentálisan a magyar válogatottat.

Dr. Baji Balázs 110 méteres gátfutásban nyert világbajnoki bronzérme máig unikális siker a magyar atlétikában. És mivel ez a versenyszám alig több mint 13 másodpercig tart, ám rendkívül összetett mozgássor, kivételes koncentrációt és mentális felkészültséget igényel. Ezzel kapcsolatban osztja meg a ma már sportvezetőként dolgozó világklasszis a tapasztalatait.

Sótonyi László sikeres kézilabdázó pályafutása után edzői szerepben is helyt kellett álljon, vezette a Csurgó férficsapatát, ő a vezetőedzője a junior férfiválogatottnak, és az irányítása mellett jutott fel az NB I-be és zárja immár második idényét ott a NEKA fiatal férficsapata. Tőle azt tudhatjuk majd meg, hogy a profi játékosként szerzett tapasztalatai és az edzői pályafutásának kihívásai miként állíthatók párhuzamba, hol érzékelte a mentális felkészültség meglétének vagy hiányának a hatásait.

A délelőtti program után délután az előadásoké lesz a főszerep. Itt megosztja tapasztalatait többek között dr. Lénárt Ágota, a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, aki a hazai sportpszichológia egyik szaktekintélye. 

Dr. Farkas István rendőr dandártábornok az extrém stressz okozta helyzetekről beszél, illetve ezek kapcsán arról is, hogy a sportolónak úgymond joga van-e a stresszhez.

A program további résztvevőkkel is bővül majd, melynek részleteiről később számolunk be.

Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit az alábbi linken, vagy a kmk-neka applikáción keresztül lehet megtenni. 

A jelentkezés végső határideje június 8., csütörtök 12 óra.

https://neka.hu/szakmai-nap

< vissza