24

Minden egyes pontért megdolgoztak

2021. június 08, kedd 15:07 | Utánpótlás

A NEKA férficsapata kivételes sikert ért el, hiszen az akadémia történetében először megnyerte a férfi NB I/B Nyugati csoportját, ezzel kiharcolta az élvonalba való feljutást. Sótonyi László vezetőedző többek között a rengeteg munkát és a tudatos játékra épülő képzést emelte ki értékelésében, és hangsúlyozta, hogy a következő idényben is minden mérkőzésre maximális erőbedobással készülnek.

– Szeptemberben már a feljutás reményében vágott neki a csapat a bajnokságnak, vagy ez csak az eredmények láttán került képbe?

– A szezon elején az első négybe kerülés volt a cél, a feljutás csak egy álom volt, egy titkos cél, amiről kizárólag magunk között beszéltünk. A fiúkat arra ösztönöztük, hogy mindig csak a napi munkára és az adott mérkőzésre koncentráljanak, már csak a Covid miatti bizonytalanság és nehézségek miatt is. Szerencsére sikerült úgy menedzselni a helyzetet és a csapatot, hogy végül célba értünk, ezt nagyon nagy fegyverténynek, egy valóra vált álomnak tartom. Kiemelném, hogy ez nem egy ölünkbe hullott siker, hanem rengeteg munkának az eredménye, minden egyes pontért keményen megdolgoztunk – kezdte évértékelőjét Sótonyi László vezetőedző.

– Három éve vetted át ennek a csapatnak az irányítását, kijelenthető, hogy a befektetett munka megtérült? 

– Valóban ebben a sikerben nemcsak hogy az ez évi, hanem a tavalyi, illetve tavalyelőtti munka is benne van. Sokat dolgoztak a srácok, motiváltan edzettek, rengeteget fejlődtek, és nagyon örülök annak, hogy ez bajnoki címet eredményezett. Voltak már olyan mérkőzéseink, ahol azt láttam, hogy egy-egy játékos úgy állt a pályán, ahogy az rajzolva van, ahogy azt szeretném, úgy oldotta meg a feladatát, ahogy kell. Általános alapelv volt, hogy a védekezés, a kapott gólok legyenek rendben, és ebből gyors gólokat tudjunk lőni. Miután egy csapat volt az NB I/B-ben, amely kevesebb gólt kapott, mint mi, és a +177-es gólkülönbségünk is dicséretes, azt gondolom, elégedettek lehetünk. És említsük meg azt is, hogy Kovács Gergő 138 találattal a Nyugati csoport góllövőlistájának második helyén végzett.

– Mi volt az a terület, ahol az ellenfelek fölé nőtt a NEKA, és végül 22 mérkőzésből 21-es megnyert a csapat?

– A sikernek több összetevője van. Egyfelől a kondicionális rész rendben volt, fontos, hogy elkerültek minket a súlyos, fáradtságból adódó sérülések, a sűrű meccsterhelést is jól bírtuk, megvoltak a fizikális alapok ahhoz, hogy a ránk jellemző futós játékot játszhassuk. Ezenkívül fejben, pszichésen is motivált volt a társaság, a fiúk egyre jobban értik, mi miért történik a pályán, elhitték magukról, hogy meg tudják csinálni a komolyabb feladatokat is, tudták, mit akarnak. Előrelépést láttam például a kötelező pontok begyűjtésénél, hiszen ezeken a meccseken már nem éreztem azt a fajta bizonytalanságot, mint mondjuk egy éve, a rangadók kihívásaihoz pedig kifejezetten jól felnőttünk minden esetben.

– Miben látható egyértelmű fejlődés, és miben lehet még előrelépni?

– A technika, a taktika, a játék megértése mind-mind olyan terület, ahol fejlődtünk, látszott, hogy a játékosok élvezték azt, amit csináltak, mert a rendszeren belül tudták a feladatukat. Ez különösen az emberhátrányos helyzetekben mutatkozott meg, de a többi szituációról is elmondható. Természetesen mindenben lehet még fejlődni, fiatalok vagyunk, nagy tartalék van a csapatban különösen kondicionális téren, hiszen egy fiú jellemzően 24-25 éves korában lesz erős férfi, kész felnőtt játékos. De mentálisan, technikai, taktikai téren is van előrelépési lehetőség, és ha a fejlődés folytatódik, akkor biztos vagyok abban, hogy meg fogjuk állni a helyünket az NB I-ben is.

– A csapat több tagja idén érettségizett, mennyire fontos a fiatalok „nevelése”, a profi sportra való felkészítése?

– A tudatosság nemcsak a pályán számít, hanem a sportolói élet más területein is, például az étkezésben, a pihenésben. Az utánpótláskorból való kivezetés a felnőttkorba nem egyszerű, de próbáljuk a gyerekeket nem búra alatt tartani, hanem a jövőre felkészíteni, és az akadémián olyan alapokat adni nekik, melyekkel egy új közegben is boldogulni tudnak.

– A játékosok nagyszerű közösséget alkotnak, nemcsak az edzéseken találkoznak, hanem együtt élnek, tanulnak, sportolnak a NEKA-n. Ez mennyit tett hozzá a sikerhez?

– Nekem az a filozófiám, hogy a csapat mindenek felett van, és azt nem írhatja át játékos, ezt nálunk mindenki érti és tudja. Ebben a szellemben kell együtt dolgoznunk, nincs más utunk. Ha megnézzük egyénileg a játékosokat, nem mi voltunk a legerősebb csapat az NB I/B-ben, jövőre sem lesz olyan emberünk, aki egymaga eldönti a meccseket, így mi a csapatmunkában, a csapatteljesítményben bízunk, a rendszerben, amelyben mindenkinek megvan a szerepe.

Természetesensokan segítették a munkánkat egész évben, köszönjük a szakmai stáb munkáját és a támogatást mindenkinek, a következő szezonban is bizonyítani akarunk.

Dely Márton csapatkapitány: A csapat egyik legnagyobb erőssége, hogy régóta együtt játszunk, összeszokottak vagyunk a pályán, van egy nagyon jó rendszerünk, ami stabil alapot adott a játékunknak egész évben. A szezon elejétől kezdve a védekezésünkre építettünk, az a mögötti kapusteljesítményre és az indulásokra, ezzel rengeteg mérkőzést megnyertünk.

A koronavírus miatt sok meccsünk elmaradt az utolsó pillanatban, kiestek játékosok, sok volt a bizonytalanság, emiatt fejben sokkal nehezebb volt készülnünk, ráadásul tavasszal összesűrűsödött a program, de végül vettük az akadályokat.

fotók: NEKA/Tompos Gábor

Galéria

< vissza